To taki mały dodatek do wczorajszego święta chlebowego.
Kiedy m-żonek zapytał mnie "co to jest ?", odpowiedziałam, że ciastochleb ;-) Z nazwy chleb, ale trochę za słodki i za bogaty, jak na takie typowe pieczywo, więc bardziej zbliżony do ciasta. Ogólnie ma ciekawy smak, odrobinę piernikowy ze względu na przyprawy, jest dość ciężki i wilgotny w środku, no i całkiem zdrowy - bez żółtek, z płatkami owsianymi i marchewką :-)
Składniki:
- 1/3 kostki tłuszczu roślinnego typu "Planta"
- 3/4 szkl. brązowego cukru
- 4 białka
- 2 ¼ szkl. mąki
- 1 łyżka i 2 łyżeczki proszku do pieczenia (ja dałam nieco mniej, ale można nie zmniejszać ilości - nie będzie za dużo)
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1¼ szkl. płatków owsianych (mogą być błyskawiczne, czyli takie delikatniejsze)
- 1 szkl. startej marchewki
- 1 mała puszka (ok. 22 dag) ananasów w niesłodzonym soku (dałam 4 krążki ananasa, a soku wlałam "na oko")
- 1/2 szkl. rodzynków
Tłuszcz utrzeć z cukrem, dodać białka i jeszcze chwilę ucierać. Mąkę wymieszać z z proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem i solą. Wsypać do masy i wymieszać. Dodać płatki owsiane, a następnie drobno pokrojone ananasy wraz z sokiem oraz startą marchew. Na koniec dodać rodzynki. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy (u mnie 12 x 22 cm), wierzch posypać płatkami owsianymi. Piec w temp. 180 st.C. przez 70-80 minut (sprawdzić patyczkiem). Studzić 10 minut w formie, a następnie wyjąć na kratkę kuchenną i wystudzić całkowicie.
- 1/3 kostki tłuszczu roślinnego typu "Planta"
- 3/4 szkl. brązowego cukru
- 4 białka
- 2 ¼ szkl. mąki
- 1 łyżka i 2 łyżeczki proszku do pieczenia (ja dałam nieco mniej, ale można nie zmniejszać ilości - nie będzie za dużo)
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1¼ szkl. płatków owsianych (mogą być błyskawiczne, czyli takie delikatniejsze)
- 1 szkl. startej marchewki
- 1 mała puszka (ok. 22 dag) ananasów w niesłodzonym soku (dałam 4 krążki ananasa, a soku wlałam "na oko")
- 1/2 szkl. rodzynków
Tłuszcz utrzeć z cukrem, dodać białka i jeszcze chwilę ucierać. Mąkę wymieszać z z proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem i solą. Wsypać do masy i wymieszać. Dodać płatki owsiane, a następnie drobno pokrojone ananasy wraz z sokiem oraz startą marchew. Na koniec dodać rodzynki. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy (u mnie 12 x 22 cm), wierzch posypać płatkami owsianymi. Piec w temp. 180 st.C. przez 70-80 minut (sprawdzić patyczkiem). Studzić 10 minut w formie, a następnie wyjąć na kratkę kuchenną i wystudzić całkowicie.
jadlam juz carrot cake, ale bread?????
OdpowiedzUsuńFajniutki ten ''ciastochleb'', ;) szczegolnie podoba mi sie udzial przypraw i marchewki :))
OdpowiedzUsuńBardzo mi sie podoba ta propozycja:) Ma interesujący skład:) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńIis , amerykański 'bread' często ma niewiele wspólnego z prawdziwym chlebem , dlatego radzę nie sugerować się nazwą ;-))
OdpowiedzUsuńNotme , marchewka najbardziej nadaje koloru , a przyprawy smaku ;-)
Atino , sama byłam ciekawa co mi wyjdzie z takiej mieszanki ;-)
Evenko jaki cudowny ten chleb! Ciekawa jestem jego smaku. Wygląda po prostu pięknie! :)
OdpowiedzUsuńMniamusne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszny ten ciastochleb! Właśnie mam zamrożone białka i myślę, do czego je dodać. Dzięki za podpowiedź!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję , że będzie Ci smakował :-)
OdpowiedzUsuńU mnie z kolei nazbierało się żółtek , ale właśnie dzisiaj je zużyłam ;-)
następny bardzo ,ale to bardzo ciekawy przepis ,z marchewkami itc
OdpowiedzUsuńwygląda super. Ma takie fajne żywe kolory...:)
OdpowiedzUsuńPiekne zdjecianabrałam ochotki na taaki chlebek:))
OdpowiedzUsuńwww.waniliowachmurka.blox.pl -zapraszam