To chyba jeden z najpopularniejszych serników. Swego czasu piekłam go prawie na każde święta, tylko ostatnio trochę o nim zapomniałam wypróbowując nowe przepisy. Jednak z okazji Wielkanocy przygotowałam ciasta jedynie ze starych, dobrych, wielokrotnie sprawdzonych przepisów, pośród których znalazł się także ten oto serniczek. A, że nigdy wcześniej nie podawałam tego przepisu, więc myślę, że czas najwyższy to nadrobić, bo zdecydowanie jest tego wart :-)
Ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 1 kostka margaryny
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną, dodać resztę składników i zagnieść. Większą część ciasta wyłożyć do blaszki (u mnie 20 x 30 cm) najlepiej wyścielonej pergaminem, a resztę owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
Masa serowa:
- 500 g sera białego
- 1 jajko
- 1 budyń śmietankowy
- 125 g masła
- 1/2 szkl. cukru
Ponadto:
- 1 duża puszka brzoskwiń
- 5 białek
- 1 szkl. cukru pudru
Brzoskwinie odcedzić i poprzekrajać na mniejsze części.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać zmielony ser, jajko i proszek budyniowy. Dokładnie utrzeć.
Białka ubić na sztywno, wsypać cukier puder i jeszcze przez jakiś czas ubijać.
Masę serową wyłożyć na ciasto do blaszki, poukładać brzoskwinie, przykryć pianą, a wierzch posypać startą resztą ciasta. Piec przez około 1 godzinę w temp. 180-190 st.C.
Witaj Evenko! Gdzie Ty byłaś jak Cię nie było?
OdpowiedzUsuńKochana, sernik wygląda obłędnie pysznie! Chętnie bym zjadła choć kawalątko. Bardzo apetyczny.
Kiedys robiłam sernik z brzoskwiniami, smakował nam,ale nie wyglądał tak ślicznie jak Twój.Muszę zrobić kiedys z Twojego przepisu:-)
Sciskam ciepło i wiosennie:))
Majana
Uwielbiam ten sernik, zazwyczaj taki pieczemy, na co dzień i od święta, ale podwajamy ilość sera:) W tym roku jednak zapragnęłam zmiany i upiekłam z gruszkami z puszki wg przepisu Dorotus. Myślę, że gruszkiw wersji z białym ciastem też będą pasować.
OdpowiedzUsuńMajanko , dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńByłam cały czas w pobliżu , tylko nie miałam czego wstawiać na bloga - skorzystałam z przepisów , które już tu są. Za to dodałam kilka nowych w Dodatku kulinarnym ;-)
Prolko , jak dla mnie ilość sera jest w sam raz. Sernik wypełnił całą blachę , a z podwójnej porcji pewnie by mi się nie zmieścił ;-)
A ten z gruszkami też brzmi ciekawie , być może wypróbuję go przy najbliższej okazji :-)
piękny!
OdpowiedzUsuńu mnie w domu sernik z brzoskwiniami to był standard. Pięknie wygląda to starte ciasto na wierzchu!
Zgadzam się, ten sernik jest pyszny. tez go kiedyś piekłam bardzo często. Ale ostatnio najczęściej piekę to ciasto z brzoskwiniami i cynamonem, które niedawno zamieściłaś na blogu Rodzina domaga się go co tydzien
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Jest bardzo apetyczny! Sama nigdy go nie robiłam, ale jadłam b. często...:)
OdpowiedzUsuńKochana, serniczek cudo! tyle przepysznych warstw!! Samo mniamnio :)
OdpowiedzUsuńPiekny ten sernik. Znajac moje zdolnosci do pieczenia opadnietych sernikow ten przepis jest wiec idealny dla mnie, zakryc brzoskwiniami, ciastem i jest pieknie!! A pewnie jak smacznie! Juz zamisuje w notatkach do zrobienia. dziekuje
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam :-)
OdpowiedzUsuńJeżeli ktoś jeszcze nie miał okazji piec tego sernika , to bardzo polecam - jest pyszny. I rzeczywiście , jest w nim tyle warstw , że nawet jak troszkę opadnie po upieczeniu , to właściwie nie zauważa się tego ;-)
Beato , nawet nie spodziewałam się , że to ciasto z cynamonem zrobi taką furorę - bardzo się cieszę :-)
Piękny sernik :). Wygląda świetnie, tak kolorowo i słonecznie :). Mniam :).
OdpowiedzUsuńOblednie piekny sernik, ale to pewnie tez zasluga tych cudnych fotek.
OdpowiedzUsuńJa kiedys nie lubialam takiego sernika, az nagle zmienilam prace i tam kolezanka codziennie raczyla mnie wlasnie takim sernikiem z brzoskwiniami. Po latach do niego zatesknilam i w koncu kilka razy sama upieklam. Nie wiem tylko czy prezentowal sie ak ladnie jak Twoj.
pozdrawiam
Serniczek wygląda pięknie i pysznie:)
OdpowiedzUsuńmasz racje, to dobrze znane ciasto i jakie pyszne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuńLubię połączenie sera i brzoskwiń... Twój przepis juz zanotowałam, niedługo upieke, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńW takim razie czekam na sernik w Twoim wykonaniu :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki,a ten jest jednym z najlepszych!:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny serniczek - tak smacznie wygląda, że chętnie podkradłabym Ci kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńOlciaky , co prawda , to prawda ;-)
OdpowiedzUsuńAbbro , jeśli tylko kawałeczek , to jeszcze możesz się załapać na ten ostatni ;-)
bo stare, wyprobowane przepisy sa najlepsze! a sernik wyglada bosko i zapewne jest wart niejednego grzechu... ;-)
OdpowiedzUsuńSernik z brzoskwiniami nigdy mi się nie znudzi!:) Jest zawsze pyszny! Twój Evenko wygląda cudownie!!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuńCudawianeczko , oj wart jest , wart ;-)
Alinko , ja ogólnie uwielbiam serniki , ale sernik z brzoskwiniami należy do grona tych wyjątkowych :-)
witam! sernik pysznie wyglada ale mam pytanie. jakiej blachy uzywalas??? o jakich wymiarach bo martwie sie ze jesli uzyje mniejszej - placek wyjdzie nie dopieczony bo czas pieczenia bedzie musial byc dluzszy prawda? dzieki za odpowiedz pozdrawiam
OdpowiedzUsuńU mnie blaszka o wymiarach 20 x 30 cm (już dopisałam w przepisie). Równie dobrze można użyć dużej tortownicy.
OdpowiedzUsuńWitam :) mam pytanie odnośnie spodu ciasta,cz mogę zrobić go z pokruszonych ciastek z masłem? nie rozwali się? z góry dzięki!
OdpowiedzUsuńJeżeli robiłaś już kiedyś taki spód i był OK , to i tym razem będzie dobrze ;-) Tylko co zrobisz z wierzchem sernika...?
OdpowiedzUsuńTwój sernik wyszedł mi super.Zmieniłam tylko kolor ciasta na wierzchu,dodając trochę kakao.Myślę,ze się nie obrazisz.
OdpowiedzUsuńCieszę się , że sernik się udał.
OdpowiedzUsuńA przepisy są od tego , żeby z nich korzystać , ale i zmieniać wedle własnych upodobań , więc nie ma o co się obrażać ;-)
Bardzo dobry serniczek, wszystko wyszło jak należy :-) nie za suchy nie za mokry w sam raz\;-\0
OdpowiedzUsuń