Bardzo lubię kruche ciasta z dżemem. Uwielbiam kokos. W wyniku połączenia jednego i drugiego, po prostu musiało powstać pyszne ciasto. Do popołudniowej kawy lub herbaty... czego chcieć więcej :-) Przepis znaleziony na tym blogu.
Ciasto kruche:
- 1 i 1/4 szkl. mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
Na wierzch:
- 1/2 szkl. dżemu truskawkowego (lub innego ulubionego)
- 1/2 szkl. cukru
- 2 jajka + 1 białko
- 3 szkl. wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- sok z cytryny (dałam 1 łyżkę)
Przygotować ciasto kruche. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem i posiekać z masłem (najwygodniej w malakserze). Następnie dodać żółtko i zagnieść jednolite ciasto. Rozłożyć je na blaszce (u mnie 23 x 33 cm, ale może być mniejsza) wyścielonej pergaminem. Piec w temp. 180 st.C przez ok. 15 minut (aż brzegi lekko się zarumienią). Studzić ok. 5 minut i posmarować dżemem.
Jajka, białko, cukier, wanilię, skrobię i sok z cytryny zmiksować razem. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Masę rozłożyć równo na dżemie, lekko przyciskając łyżką. Całość piec 30-35 minut.
- 1 i 1/4 szkl. mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
Na wierzch:
- 1/2 szkl. dżemu truskawkowego (lub innego ulubionego)
- 1/2 szkl. cukru
- 2 jajka + 1 białko
- 3 szkl. wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- sok z cytryny (dałam 1 łyżkę)
Przygotować ciasto kruche. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem i posiekać z masłem (najwygodniej w malakserze). Następnie dodać żółtko i zagnieść jednolite ciasto. Rozłożyć je na blaszce (u mnie 23 x 33 cm, ale może być mniejsza) wyścielonej pergaminem. Piec w temp. 180 st.C przez ok. 15 minut (aż brzegi lekko się zarumienią). Studzić ok. 5 minut i posmarować dżemem.
Jajka, białko, cukier, wanilię, skrobię i sok z cytryny zmiksować razem. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Masę rozłożyć równo na dżemie, lekko przyciskając łyżką. Całość piec 30-35 minut.
cudny ! przydałby mi się taki kawałeczek do porannej kawy ;)
OdpowiedzUsuńooooo,tak....masz racje....to MUSIALO byc pyszne!! tez taki zestawik lubie :)
OdpowiedzUsuńPOzdrwiam :)
każda warstwa cieniutka.. każda pyszna. dla mnie najbardziej kokosowa.
OdpowiedzUsuńczyli u nas obu pysznie kokosowo. :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! U mnie niestety nie toleruje się wiórków kokosowych, jedynie mleko...
OdpowiedzUsuńMoże je czymś zamienię?
Krajanki... Bardzo, bardzo lubię. Taka z dżemem bez wątpienia jest przepyszna!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Uwielbiam krajanki :) Kokosowej nie miałam jeszcze okazji robić, ale wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńale smakowite ciasto:) i jak kuszaco wyglada, mniam:)
OdpowiedzUsuńtez lubie polaczenie kruchego ciasta i dzemu, i oczywiscie juz mam ochote na Twoje ciacho:)
Blog moze i fajny ale tlo nie dalo mi go obejrzec. Te malutkie krateczki bardzo mecza oczy a dodatkowo na takim tle tytul danego wpisu jest nieczytelny :-(
OdpowiedzUsuńok, wybacz komentarz sprzed chwili - strona sie przez dlugi czas nie zaladowala do konca i stad takie uciazliwosci, ktore w poprzednim komentarzu wymienilam, juz wszsytko gra i ogladam i szukam co tu dobrego zrobic :-)
OdpowiedzUsuńo yay, rzeczywiscie swietne małe słodkie co nieco :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze i zachęcam do wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuńAmber , jedyny zamiennik jaki przychodzi mi do głowy w tej chwili to płatki migdałowe , najlepiej przypieczone. Jednak nie jestem pewna , czy efekt byłby zadowalający ;-)
bardzo apetycznie wygląda !
OdpowiedzUsuńPRZEPYSZNE zdjęcia masz na Blogu:) Próbowałam wybrać najsmaczniejsze i przy Semifreddo zrozumiałam, że jest to nie możliwe:) Każdy przepis, każde zdjecie absolutnie wyjątkowe... no i te kolorowe ciasteczka M&M's :)
OdpowiedzUsuńOjej , dziękuję :-) A ja zawsze patrzę na te swoje zdjęcia bardzo krytycznym okiem , bo mój aparat trochę szwankuje (pomijając już inne niedogodności podczas sesji zdjęciowych)i często nie jestem z nich zadowolona ;-)
OdpowiedzUsuńz kokosem musi być super! ostatnio mam ochotę na coś kokosowego :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się! A kokos równiez bardzo lubię, mniam:) Mam na niego fazę:))
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie krajanki. Sa bezpretensjonalne i zawsze pyszne.
OdpowiedzUsuńz kokosem wszystko smakuje najlepiej! :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis :) lubię takie ciasta i zdecydowanie za mało ich piekę, będzie trzeba nadrobić zaległości :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam, zrobiłam i wyszło PRZEPYSZNIE! dzięki wielkie za super przepis :):)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie, właśnie wyjęłam z piekarnika swoje...
OdpowiedzUsuńWydaje mi się (a nawet jestem pewna), że czas pieczenia jest stanowczo zbyt długi - czy tylko ja miałam taki problem? Krajankę z masą kokosową musiałam wyjąć już po niecałych 25 min. i troszkę była przypalona :(
Ale mam nadzieję, że będzie smakowała tak pysznie, jak Twoja :)
Pozdrawiam i dziękuję za niezmiennie wspaniałe kulinarne inspiracje!
Witam:)
OdpowiedzUsuńMam jedno pytanie: jaką temperaturę ustawić przy drugim wsadzie do piekarnika? Czy 180st. przy takim czasie pieczenia to nie za dużo dla kokosu?
Dziękuję i pozdrawiam
Tomaszowa
http://tomaszowa-chata.blogspot.com/
Ja piekłam w 180 st.C do samego końca , bez problemów :-)
OdpowiedzUsuń