Tak się składa, że znowu jest akcent kokosowy. Nie, nie mam aż takiej fazy na kokos - przepis jest zaległy ;-)
Ciasta jogurtowe bardzo lubię, o kruszonce już nawet nie wspomnę. W tym przepisie jednak pominęłabym kokos w cieście (wyszło jakby za gęste i zbyt suche) lub dodała trochę mniej mąki. Ogólnie jednak ciasto było smaczne i szybkie do przygotowania. Można do niego wykorzystać różne owoce - u mnie akurat truskawki, ale śliwki (teraz chyba jest na nie sezon) też będą pasowały.
Składniki:
- 4 jaja
- 180 g cukru
- 300 g jogurtu naturalnego
- 400 g mąki
- 50 g wiórków kokosowych (następnym razem pominęłabym je albo zmniejszyłabym trochę ilość mąki)
- 1 mały proszek do pieczenia (ok. 3 łyżeczki)
- odrobina ekstraktu waniliowego (dodałam od siebie)
- 400 g dowolnych owoców (u mnie truskawki)
Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, następnie dodać jogurt, wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem.
Kokosowa kruszonka:
- 100 g mąki
- 80 g wiórków kokosowych
- 80 g masła
- 50 g cukru pudru
Masło roztopić, dodać resztę składników i zagnieść kruszonkę.
Na ciasto wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Piec ok. 40 minut w 175 st.C.
Przepis pochodzi z tego bloga.
- 4 jaja
- 180 g cukru
- 300 g jogurtu naturalnego
- 400 g mąki
- 50 g wiórków kokosowych (następnym razem pominęłabym je albo zmniejszyłabym trochę ilość mąki)
- 1 mały proszek do pieczenia (ok. 3 łyżeczki)
- odrobina ekstraktu waniliowego (dodałam od siebie)
- 400 g dowolnych owoców (u mnie truskawki)
Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, następnie dodać jogurt, wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem.
Kokosowa kruszonka:
- 100 g mąki
- 80 g wiórków kokosowych
- 80 g masła
- 50 g cukru pudru
Masło roztopić, dodać resztę składników i zagnieść kruszonkę.
Na ciasto wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Piec ok. 40 minut w 175 st.C.
Przepis pochodzi z tego bloga.
jest takie puszyste i delikatne! tylko zajadać :)
OdpowiedzUsuńjogurtowe z owocami to też moje ulubione! o kokosie nie wspomnę...:)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam maślankowe i jogurtowe ciasta! :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda, a kokosowa kruszonka jak dla mnie - bomba, mniam:)
Ja mam fazę na kokos ostatnio hihi ;)
Pozdrówki:)
prawdziwe niebo w gębie!!! :)
OdpowiedzUsuńextra ciacho! z owocami... takie lubie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTakie delikatne i do tego z kokosem. Pyszności.
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda to ciasto - tak lekko i kusząco :)
OdpowiedzUsuńO! z pewnością śliwki by pasowały :)
OdpowiedzUsuńtylko faktycznie ja bym zrobiła bez kokosa...
Lubię te ciasta maślankowe w Twoim wydaniu:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze :-)
OdpowiedzUsuńPiekłam to ciasto wczoraj wieczorem i wyszło idealne, owoce jakie dałam to rabarbar:) a i dałam mniej cukru, do ciasta 120 g, a do kruszonki 40 g :) było pyszne :D W ogóle piekłam już kilka przysmaków z tego bloga i musze powiedzieć, że wszystkie wypieki były fenomenalne i smakowały rodzince :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Justyna
Bardzo się cieszę i również pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńNa jakiej blaszcze najlepiej piec takie ciacho aby przypadkiem go nie przypalić ?:)
OdpowiedzUsuńPrzepis ponad 10 lat na blogu, a nikt do tej pory nie zwrócił uwagi na to, że brakuje wymiarów blaszki ;-) Podejrzewam, że chodzi o blaszkę 23x33 lub 20x30 cm, bo takich zazwyczaj wtedy używałam.
Usuń