To jeden z najprostszych przepisów na sernik. Bez spodu, bez udziwnień. Nazwałam go "z rodzynkami", ale oczywiście nie są one nieodzownym składnikiem. A tak przy okazji przekonałam się, że odtłuszczona wersja tego sernika (wyjątkowo użyłam "chudego" sera) smakuje równie dobrze jak ta pełnotłusta :-)
Składniki:
- 1 kg białego sera (zazwyczaj używam tłustego, ale tym razem dałam chudy po części z serkiem wiejskim - ok. 300 g)
- 250 g cukru pudru (dałam 300 g, ale to trochę za dużo jak na mój gust)
- 125 g masła lub margaryny
- 6 jajek
- cukier waniliowy
- 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy (może być mały + 1 łyżka mąki ziemniaczanej)
- rodzynki
- starte herbatniki lub bułka tarta do wysypania formy
Dwukrotnie zmielony ser utrzeć z miękkim masłem (może być nawet rozpuszczone, ale ostudzone), żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę ubitą z białek oraz rodzynki (wcześniej wypłukane w gorącej wodzie i osuszone), dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć do wysmarowanej masłem i posypanej startymi herbatnikami blaszki (u mnie 23 x 33 cm). Piec w temp. 180 - 200 st.C. przez ok. 1 godzinę.
Taki sernik to ja bym zjadła. Normalny, polski, z rodzynkami i bez spodu.
OdpowiedzUsuń:)
I-de-a-lny!
Wersja z rodzynkami to moja ulubiona. odkąd moja mama jest na diecie też odkryłam, że chude serniki są pyszne.
OdpowiedzUsuńUwielbiam rodzynki w sernikach :) bardzo apetyczny ten Twój serniczek i bardzo mi się podaje wersja odtłuszczona :)
OdpowiedzUsuńSliczny sernik, wyglada bardzo klasycznie. Jak z dobrej cukierni.
OdpowiedzUsuńcudny!!! poproszę kawałeczek..;)
OdpowiedzUsuńSmakowity! Pysznie prosty. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuńGdybym miała tłusty ser (i wenę) to pewnie wymodziłabym jakiś bardziej skomplikowany sernik , ale skoro Wam się podoba , to tym bardziej cieszę się , że nie miałam ;-)
Uwielbiam takie proste serniki,a ze spodu chętnie rezygnuje:) pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńTen sernik upiekę! Będzie idealny na urodziny mojego lubego.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie serniki! Pieknie wygląda Evenko:))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia ciepłe:)
Klasyka. Zjadam cały bez mrugnięcia okiem! Serio.
OdpowiedzUsuńOj, wygląda tak apetycznie!! Zjadałabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńOch ale bym sobie zjadła takiego pięknego, tradycyjnego sernika! aż ślinka cieknie! :) Zapraszam do mnie: http://molto-bene.blogspot.com Dopiero zaczynam, ale mam nadzieję, że dam radę! :)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczny sernik, Wow!
OdpowiedzUsuńCudowny sernik! Ach jak ja dawno żadnego sernika nie piekłam!
OdpowiedzUsuńa niektórzy to mają wstręt do rodzynek w serniku.. ja za to lubię bardzo!:-)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, sernik wygląda przepysznie :) Zapraszamy do podzielenia się talentem kulinarnym i fotograficznym na nowym portalu http://wykrywacz-smaku.pl/
OdpowiedzUsuńUwielbiam rodzynki, zwłaszcza w serniku ... śliczy wypiek !:)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowicie wyglada:) smakuje na pewno super!
OdpowiedzUsuńWlasnie upieklam to cudenko...i wyszedl mi naprawde rewelacyjnie...dzieki
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńserniczek pyszny:)
chciałabym jednak zrobić go więcej - z 2 kg sera lub 1,5 kg. Czy wyjdzie dobrze? Reszta składników zapewne była by zwiększona proporcjonalnie, natomiast nie wiem ile czasu miała bym go piec i w jakiej temperaturze.
Pozdrawiam
Temperatura bez zmian (choć raczej ta dolna granica , czyli 180 st.), a czas pieczenia w zależności od wielkości blachy , a tym samym grubości sernika - od kilku do kilkunastu minut dłużej.
OdpowiedzUsuńJeszcze mi się nie zdarzyło , żeby sernik nie wyszedł , więc o ile wierzch będzie dobrze wyglądał , to i w środku na pewno będzie dobry ;-)
Zrobiłam wedle przepisu, wyszedł pyszny ;) dzieki ;)Polecam!
OdpowiedzUsuńupiekłam, dziękuję bardzo za przepis :)
OdpowiedzUsuńhttp://slodkie.blox.pl/2012/11/Sernik-z-rodzynkami.html
Wygląda super.
OdpowiedzUsuńDziś będę go robił :))
Właśnie się studzi. Ciekawe jak będzie wyglądał w środku
OdpowiedzUsuń