środa, 28 grudnia 2011

Piernikowe ludziki (Gingerbread Men)



Podejrzewam, że w tak krótkim czasie po degustacji świątecznych specjałów nawet wymyślne ciasto nie zrobiłoby na Was większego wrażenia ;-) Podaję ten przepis raczej tylko jako ciekawostkę, chociaż może akurat ktoś się skusi (nawet, jeśli miałoby to być dopiero za rok).

Moja córka dostała kiedyś książkę o piernikowym ludziku, a na jej końcu była receptura, którą postanowiłam wypróbować na kilka dni przed Świętami. Co prawda ciasteczka nie przypominały zbytnio typowych pierników ani w smaku, ani z wyglądu (za sprawą melasy), ale za to sprawiły one dzieciom dużo radości - najpierw córce przy wykrawaniu foremką, a potem obojgu przy podjadaniu tych lekko chrupiąco-ciągnących ludzików (pomimo tego, że z lekka szczypały w język).



Składniki :


- 2 i 1/2 szkl. mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/4 łyżeczka sody

- 1/4 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka mielonego cynamonu

- 1 łyżeczka mielonego imbiru (dałam ok. 1/4)

- 1 łyżeczka mielonych goździków

- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego


Przesiać i wymieszać.


- 1 jajko

- 1 szkl. ciemnego brązowego cukru

- 2/3 szkl. ciemnej melasy

- 6 łyżek miękkiego masła


Ubić razem i dokładnie wymieszać z suchymi składnikami. Miskę z ciastem przykryć i wstawić do lodówki.

Na posypanej mąką stolnicy wałkować porcjami ciasto na grubość ok. pół centymetra i wycinać foremką ciasteczka. Układać na natłuszczonej (lub wyłożonej pergaminem) blasze i piec ok. 8 minut w temp. 180 st.C.

Z podanej porcji wychodzi średnio 50 ciasteczek - w zależności od wielkości foremek.



8 komentarzy:

  1. Przeurocze są te piernikowe ludziki! I ponieważ w święta akurat nie szalałam ani ze słodkościami, ani z niczym innym, to sobie myślę, że chętnie schrupałabym takie ciasteczko. ;>

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robiłam w tym roku Gingerbreadman'y. Zawsze marzyłam żeby je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne te ludziki Evenko:) Mniam,mniam:)
    Pozdrowienia cieplutkie dla Ciebie :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Interesujący przepis na takie imbirowe jak mniemam ludki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają cudnie :)
    muszą być aromatycznie pyszne!

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Mimo, że dopiero co święta minęły to chętnie bym schrupała chociaż jednego do wieczornego grzańca:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten ciemny kolor dodaje im uroku:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne! Moje też zaraz wrzucam na blog
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń