Na Święta zawsze piekę sernik. Zazwyczaj jakiś wypróbowany, ale nie jest to regułą, bo jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby sernik nie wyszedł. Co najwyżej mógł nie spełniać do końca moich oczekiwań, ale to już inna sprawa ;-) Tym razem o wyborze przepisu zadecydował przypadek, a dokładnie nadmiar śmietany z krótkim terminem przydatności do spożycia. Szukałam zatem sernika z dodatkiem dużej ilości kwaśnej śmietany. I znalazłam takowy na blogu Pieczarki MySi. Wspaniały - delikatny, lekko kremowy, nie za słodki. Polecam :-)
Składniki na spód:
- 250 g ciastek digestive w mlecznej czekoladzie (u mnie zwykłe herbatniki - ok. 200 g)
- 100 g masła, roztopionego
Ciastka zmielić i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy o średnicy 26 cm (lub formy ok. 23 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zacisnąć obręcz, boki wysmarować masłem.
Masę ciasteczkową wysypać na dno formy, palcami ugnieść, aby powstał spód. Podpiec 10 minut w temp. 180 st.C. (ja nie podpiekałam).
Składniki na masę serową:
- 1000 g półtłustego twarogu
- 430 g kwaśnej gęstej śmietany 18-22% (u mnie 12%)
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- cukier waniliowy
- budyń waniliowy (lub śmietankowy)
Dodatkowo do dekoracji (pominęłam):
- 1/2 szklanki wiśni z kompotu
- 3 kostki gorzkiej czekolady, startej na dużych oczkach na tartce
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Twaróg przetrzeć przez sitko lub zmielić trzykrotnie maszynką, następnie wymieszać ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Miksując na najniższych obrotach miksera dodawać po jednym jajku. Kiedy masa będzie jednolita, dodać budyń i wszystko krótko zmiksować.
Masę wylać na podpieczony spód. Wiśnie obtoczyć w mące i delikatnie poukładać na około sernika (wg własnych upodobań)
Piec 50 minut w temp. 170 st.C (wierzch będzie lekko niedopieczony, ale sernik "dojdzie"). Zostawić w wyłączonym piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami na 2-3 godziny. Wystudzić w formie. Następnie włożyć sernik do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekorować na wierzchu startą czekoladą.
wyglada idealnie...;)))
OdpowiedzUsuńpiękna biel
OdpowiedzUsuńwyglada oblednie! Gratuluje wspanialego wypieku ;*
OdpowiedzUsuńWspaniały, bieluśki jak śnieg, którego deficyt w tym roku...
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie! Taki bialutki... idealny!
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze sernika z taką ilością śmietany, ale widzę, że to mój błąd:)
Pozdrawiam!
Wygląda uroczo;) Pewnie jeszcze lepiej smakuje;)
OdpowiedzUsuńale ten serniczek rewelacyjnie wyglada:)
OdpowiedzUsuńAle ładny! Musi być przepyszny:)
OdpowiedzUsuńwygląda jak chmurka
OdpowiedzUsuńjakkolwiek to nie zabrzmi, to najpiękniejszy sernik jaki ostatnio widziałam !:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze i cieszę się , że serniczek Wam się podoba. Koniecznie go upieczcie :-)
OdpowiedzUsuńMySiu , ale to TWÓJ wspaniały przepis ! Bardzo Ci za niego dziękuję :-)
Bardzo podoba mi się struktura i kolor tego sernika. Jestem pewna, że smakuje równie wyśmienicie. ;)
OdpowiedzUsuńjaki śnieżnobiały! piękny! królowa śniegu:)
OdpowiedzUsuńEvenko, sernik wyglada wspaniale! Elegancki, biały,śliczny. Musi smakować obłędnie.
OdpowiedzUsuńUsciski:*
Mniamniuśnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie biały!!! wspaniały po prostu :)
OdpowiedzUsuńWyglada pieknie! Gdybym tylko miala dostep do twarogu...
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam !
OdpowiedzUsuńMaggie , ja użyłam twarogu "wiaderkowego" , ale podejrzewam , że do takiego też nie masz dostępu. A może pokusisz się o produkcję własnego ? ;-)
Evenko, u mnie też leży w lodówce śmietana, wiec zaraz się biorę za ten sernik, z nieba mi spadłaś z tym przepisem!
OdpowiedzUsuńJakie bielutki! Przepiękny! Wyobrażam sobie jego smak :)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale...
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Takowego jeszcze nie robiłam,pięknie wygląda.Na Wielkanoc poszaleję z moim ulubionym;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!
M.
Twoje serniki są przepiękne!!! I każdy zachęca do wypróbowania:) Aż ciężko się zdecydować:)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda!!! jaki bielutki:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSzczesliwego Nowego Roku Kochana ;*
OdpowiedzUsuńEvenko kochana, szczęśliwego Nowego Roku dla Was!:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku Evenko!
iście zimowy :)
OdpowiedzUsuńIdealny! Robiłam bardzo podobny na święta, ale niestety lekko mi opadł
OdpowiedzUsuńSernik jest niebiański! Robiłam go jakiś czas temu i jest to rzeczywiście jeden z lepszych sernikow, jakie jadłam :)
OdpowiedzUsuń