niedziela, 22 stycznia 2012

Odwrócone ciasto z bananami i syropem klonowym



Z tego przepisu skorzystałam prawie rok temu (to było jeszcze za oceanem). Dopiero niedawno natknęłam się na zapomniane zdjęcia i postanowiłam, że czas najwyższy nadrobić zaległości. Nie będę jednak opisywała smaku tego ciasta, bo już dokładnie nie pamiętam. Kojarzę tylko, że było smaczne na ciepło :-)



Składniki ( na kwadratową formę o boku 20cm ) :

- 100 g miękkiego masła

- 8 łyżek syropu klonowego

- 3 małe dojrzałe banany + 1 przejrzały

- 200 g jasnego cukru muscovado

- 4 jajka

- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

- 200 g mąki samorosnącej (dałam zwykłą mąkę pszenną z dodatkiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptą soli)

- 1 łyżeczka sody

- 200 g jogurtu greckiego

- 100 g mielonych migdałów


Kwadratową formę o boku 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć spód papierem do pieczenia. Na dno formy wylać połowę syropu klonowego i rozprowadzić go na całej powierzchni. 3 dojrzałe banany obrać i przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć je w formie przecięciem do dołu.

Pozostałego banana obrać i drobno pokroić. Masło zmiksować z cukrem, jajkami, ekstraktem z wanilii i rozdrobnionym bananem. Nadal miksując do masy dodać mąkę wymieszaną z sodą, migdały, a na końcu jogurt.

Za pomocą łyżki ostrożnie przełożyć masę do formy uważając, by nie poprzesuwać bananów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec je przez około 1 godzinę ( do suchego patyczka).

Upieczone ciasto ponakłuwać gęsto szpikulcem wbijając go do połowy wysokości formy. Wierzch ciasta nasączyć pozostałym syropem klonowym i odstawić na parę minut, żeby syrop się wchłonął.

Delikatnie odwrócić formę do góry dnem i przełożyć ciasto na duży talerz. Ostrożnie zdjąć papier do pieczenia (tak, aby nie uszkodzić bananów). Najlepiej smakuje na ciepło.

Przepis znaleziony na blogu Abbry (choć kolorem mojego wcale nie przypomina ;-)

15 komentarzy:

  1. Jeszcze tak pieczonego ciasta z bananami nie widziałam. Super.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne połączenie. Uwielbiam syrop klonowy i banany, a że ostatnio kupiłam taką formę, pewnie ją wypróbuję razem z tym kuszącym przepisem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Evenko,ciasto wygląda przeeepysznie! Mniam,mniam, bananowe ciacha są super:)
    Pozdrowienia:*

    OdpowiedzUsuń
  4. banany w cieście.. jest pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieknie wyglada i musi byc dobre:) Chyba wyprobuje kiedys bo jest fajowe!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi sie to ciasto! Banany same w sobie jakos mnie nie kreca, ale w wypiekach juz bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. evenko pięknie wygląda to ciasto:)
    P.S.
    zrobiłam twoją sałatkę z serem wędzonym i szynką-wspaniała:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za komentarze :-)

    Tak sobie myślę , że chyba zrobię "powtórkę" , żeby przypomnieć sobie smak tego ciasta ;-)

    P.S. Piegusku , cieszę się , że sałatka smakowała :-)
    Przypomniałaś mi , że czas najwyższy odkurzyć mojego drugiego bloga ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam te odwrócone ciasta:) Pysznie wygląda Twoja propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Weszłam na Twojego bloga, bo kiedyś grałam utwór na pianinie, który nosił tytuł "Arabeska" i bardzo mi się podobał :) ciasto wygląda pysznie! Zapraszam do mnie http://peelargonia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto zapowiada się smakowicie. Sam właśnie jem szarlotkę z dodatkiem bananów :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. it looks all so yummy! what a shame I dont speak your language!


    Love, Ylenia | Longuette

    OdpowiedzUsuń
  13. Evenko- zapraszam Cię do zabawy blogowej. Może zechcesz, w ramach rozrywki, wziąć udział? Szczegóły u mnie: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2012/01/seriale-serialewg-aleex.html

    Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  14. bananowe ciacho to dla mnie pycha:)

    OdpowiedzUsuń