sobota, 30 czerwca 2012

Placek z owocami



Co prawda placek zawsze kojarzył mi się z wypiekiem raczej cienkim (a tu wychodzi kawał grubego ciacha), ale skoro s. Leonilla tak go nazwała, to niech będzie ;-) Przepis jest prosty jak budowa cepa - margarynę rozpuścić, wymieszać z resztą składników i gotowe. Na wierzch można dać dowolne owoce sezonowe (w moim przypadku to truskawki). W tego typu ciastach lubię, kiedy na wierzchu jest kruszonka, ale pomyślałam, że z taką ilością cukru (2 szklanki) raczej nie będzie potrzebna. I miałam rację, bo ciasto wyszło wystarczająco słodkie - bardzo dobre.



Składniki:
- 4 szkl. mąki
- 2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. śmietany
- 5 jajek
- 250 g margaryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- dowolne owoce (u mnie truskawki)

Margarynę rozpuścić, wymieszać z cukrem, a potem resztą składników. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką blaszki (23 x 33 cm). Na wierzchu ułożyć wcześniej przygotowane owoce (truskawki, śliwki, jabłka, wiśnie...). Piec w 200 st.C przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).

15 komentarzy:

  1. Świetny placek.
    Pyszne, domowe ciasto z owocami, takie bardzo lubię latem:)
    Pozdrawiam cieplutko.:*

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobra alternatywa dla drożdżowca :) a że uwielbiam ciasta z sezonowymi owocami, to na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ach, evenko!
    zdecydowanie wiesz, co dobre ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. kolejny wspaniały wypiek! pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie banalnie prosty przepis, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne ciacho z owocami:) Ty wiesz co dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam z wiśniami, wyszło pyyyyszne :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy mogą być do tego ciasta owoce mrożone? Teraz jest ich pod dostatkiem , świeżych, ale już za chwilkę to minie. A ciasto pyszne cały rok by sie zjadło ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za komentarze :-)

    Anisen , nie chcę być złym doradcą , bo ja po prostu nie używam mrożonek :-) Może ktoś inny podpowie albo zaryzykujesz ;-)
    Gdybym musiała użyć owoców mrożonych , to wtedy małe owoce (typu jagody , maliny) dałabym zamrożone i ew. trochę dłużej podpiekła ciasto. Większe owoce , jak np. truskawki raczej bym rozmroziła , co by zakalec nie wyszedł ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam pytanie ws. śmietany kwaśna czy słodka> kupiłam obydwie i nie mogę się zdecydować którą użyć ...

    OdpowiedzUsuń
  11. Śmietana ile % ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie ma większego znaczenia - 12-18% (śmietana ma być kwaśna).

    OdpowiedzUsuń