Co prawda placek zawsze kojarzył mi się z wypiekiem raczej cienkim (a tu wychodzi kawał grubego ciacha), ale skoro s. Leonilla tak go nazwała, to niech będzie ;-) Przepis jest prosty jak budowa cepa - margarynę rozpuścić, wymieszać z resztą składników i gotowe. Na wierzch można dać dowolne owoce sezonowe (w moim przypadku to truskawki). W tego typu ciastach lubię, kiedy na wierzchu jest kruszonka, ale pomyślałam, że z taką ilością cukru (2 szklanki) raczej nie będzie potrzebna. I miałam rację, bo ciasto wyszło wystarczająco słodkie - bardzo dobre.
Składniki:
- 4 szkl. mąki
- 2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. śmietany
- 5 jajek
- 250 g margaryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- dowolne owoce (u mnie truskawki)
Margarynę rozpuścić, wymieszać z cukrem, a potem resztą składników. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką blaszki (23 x 33 cm). Na wierzchu ułożyć wcześniej przygotowane owoce (truskawki, śliwki, jabłka, wiśnie...). Piec w 200 st.C przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).
Świetny placek.
OdpowiedzUsuńPyszne, domowe ciasto z owocami, takie bardzo lubię latem:)
Pozdrawiam cieplutko.:*
Dobra alternatywa dla drożdżowca :) a że uwielbiam ciasta z sezonowymi owocami, to na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńach, evenko!
OdpowiedzUsuńzdecydowanie wiesz, co dobre ;]
kolejny wspaniały wypiek! pycha
OdpowiedzUsuńFaktycznie banalnie prosty przepis, zapisuję :)
OdpowiedzUsuńWspanialy, taki domowy...
OdpowiedzUsuńDzisiaj piekę!
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho z owocami:) Ty wiesz co dobre:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam z wiśniami, wyszło pyyyyszne :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA czy mogą być do tego ciasta owoce mrożone? Teraz jest ich pod dostatkiem , świeżych, ale już za chwilkę to minie. A ciasto pyszne cały rok by sie zjadło ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze :-)
OdpowiedzUsuńAnisen , nie chcę być złym doradcą , bo ja po prostu nie używam mrożonek :-) Może ktoś inny podpowie albo zaryzykujesz ;-)
Gdybym musiała użyć owoców mrożonych , to wtedy małe owoce (typu jagody , maliny) dałabym zamrożone i ew. trochę dłużej podpiekła ciasto. Większe owoce , jak np. truskawki raczej bym rozmroziła , co by zakalec nie wyszedł ;-)
Mam pytanie ws. śmietany kwaśna czy słodka> kupiłam obydwie i nie mogę się zdecydować którą użyć ...
OdpowiedzUsuńśmietana ma być kwaśna
OdpowiedzUsuńŚmietana ile % ?
OdpowiedzUsuńNie ma większego znaczenia - 12-18% (śmietana ma być kwaśna).
OdpowiedzUsuń