Zostały Wam białka po wielkanocnych wypiekach i nie wiecie co z nimi zrobić ? Możecie na przykład upiec taką oto trójkolorową babeczkę. Łatwa, szybka i smaczna - tak w skrócie można ją opisać. Jest lekko gąbczasta i wilgotna, z cynamonową nutą.
Składniki:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodawać stopniowo mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i mleko, ekstrakt z wanilii i delikatnie połączyć.
Ciasto podzielić na 3 równe części, jedną odstawić, do drugiej dodać łyżkę kakao, a do trzeciej łyżeczkę cynamonu, wymieszać.
Formę na babkę (z kominkiem) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do foremki wlewać na zmianę po łyżce każdego rodzaju ciasta. Piec w 180 st.C przez około 50 minut.
Przepis pochodzi z tego bloga.
o, Evenko, bardzo podoba mi się Twoja wersja tej babki, mam nadzieję, że smakowała, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda dzięki tym trzem kolorkom, no i jakaś alternatywa dla białkowej bezy. Dziekuje :o)
OdpowiedzUsuńMartex, smakowała i to bardzo :-) Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńDom z mozaikami, dziękuję :-) Po świętach przesłodzone bezy raczej nie przejdą, a taka babka będzie jak znalazł ;-)
śliczna i na pewno pyszna!
OdpowiedzUsuńŚliczna! Paski w babce są równiutkie jak spod linijki :)
OdpowiedzUsuńWygląda super! Koniecznie muszę zapisać sobie ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńJak wilgotna to lubię.
OdpowiedzUsuńI piękna jest bardzo:)
Cudownie wygląda. Paski idealne.
OdpowiedzUsuńojej, a ja miałam tyle białek :( Teraz będę pamiętać o tej babce! :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda.
OdpowiedzUsuńPiękna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam za komentarze.
OdpowiedzUsuńPaski można zrobić dowolnie - tak jak u martex, czyli na wzór zebry, albo szersze, tak jak u mnie.
Cieszę się, że podoba się Wam też moja wersja :-)
Jakiej szerokosci jest Twoja foremka?
OdpowiedzUsuńMosia
Piekłam w formie o śr. 26 cm, ale mniejsza też będzie dobra, a może nawet lepsza - przynajmniej ciasto wypełni ją po brzegi, a nie tylko do połowy tak jak u mnie ;-)
OdpowiedzUsuńUpieklam :) Bardzo dobre i smaczne to ciasto . Uzylam foremki babkowej z kominem 21 cm i dalam 2 lyzeczki cynamonu bo uwielbiam jego smak i aromat :)dzieki za przepis
OdpowiedzUsuńMosia
mam pytanko, piekłaś z termoobiegiem czy bez? :)
OdpowiedzUsuńBez termoobiegu.
OdpowiedzUsuńZ termoobiegiem trzeba obniżyć temperaturę o jakieś 10-20 stopni.