czwartek, 28 listopada 2013

Babka serowa z czekoladą



Pewnie już zauważyliście, że lubię wszelakie serowe wypieki. Przepis na tę babkę jest bardzo zbliżony do tego, którego już podawałam na blogu. Różni się jednak proporcjami i dodatkiem czekolady zamiast rodzynków. Proste i w miarę szybkie ciasto, wilgotne, bardziej ciężkie niż puszyste. W sam raz do kawy lub herbaty :-)


Składniki:
- 2 jajka
- 350 g mąki tortowej
- 250 g twarogu
- 3/4 szkl. cukru
- 200 g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany
- cukier waniliowy
- odrobina olejku rumowego
- 100 g czekolady (w przypadku czekolady mlecznej można zmniejszyć ilość cukru do 1/2 szkl.)


Margarynę rozpuścić i odstawić na bok, żeby przestygła.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę. Twaróg zmielić, zmiksować ze śmietaną i połączyć z masą jajeczną. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną margarynę. Na koniec ciasto wymieszać z posiekaną czekoladą i olejkiem rumowym. Przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy babkowej z kominkiem. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 st.C (lub z termoobiegiem w 160 st.C).

18 komentarzy:

  1. Z czekoladą musi być pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet na zdjęciu widać, że jest wilgotna! Świetna, w dodatku z czekoladą!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczny wypiek :) Lubię babki, a tak rzadko je jem - chyba za rzadko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Naszła mnie ochota,mniammm :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tez lubie, sa takie sprezyste i wilgotne <3
    Ta babka wyglada smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały przepis. Bardzo mnie zaciekawił, lecę go wypróbować :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. z czekoladą.. wiesz jak skusić człowieka:D:D Bardzo ładne zdjęcia:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Do kawy, czy herbaty... bardzo chętnie. Wygląda tak świeżo, pysznie i ...jeszcze pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowita babeczka Evenko. Lubię wilgotne, serowe baby. Super propozycja.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  10. moja-Twoja babeczka siedzi w piekarniku, miałam trochę sztresa, bo po połączeniu wszystkich składników ciasto było b, gęste. Póki co zapach pięknie się rozchodzi:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo gęste ? U mnie na początku było wręcz rzadkie, ale w końcowej fazie zaczęło jakby rosnąć i gęstnieć, ale nie aż tak bardzo ;-)
    Mam nadzieję, że mimo wszystko wyszło smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. ta gęstość - być może to kwestia sera, w smaku jest bardzo smaczna:) dzięki za ispirację

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie też wyszła bardzo gęsta ale moja kostka twarogu miała 200g być może dlatego taka gęsta wyszła tylko teraz nie wiem jak upiecze się... :(
    Kasia

    OdpowiedzUsuń