wtorek, 21 stycznia 2014

Kruche ciasteczka cukrowe



Ciastka te przygotowuje się w dość nietypowy sposób. Po upieczeniu są kruche, ale składników na ciasto wcale się nie sieka i zagniata, tylko uciera. Potem formuje się kuleczki (ciasto w ogóle nie klei się do rąk), układa na blasze i spłaszcza za pomocą spodu szklanki umaczanej w cukrze. Ciasteczka wychodzą kruche i bardzo smaczne. Polecam :-)

 
 
Składniki (na 50 sztuk):
- 190 g masła
- 1/2 szkl. cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 2 szkl. mąki

Dodatkowo:
- cukier do "stemplowania"

Miękkie masło ubić z cukrem, dodać jajko i ekstrakt migdałowy. Dokładnie zmiksować, po czym stopniowo dodawać mąkę. Jeżeli używamy ręcznego miksera, mieszanie lepiej dokończyć łyżką - ciasto będzie gęste. Następnie formować z ciasta kulki o średnicy ok. 2,5 cm. Można to zrobić na dwa sposoby: 1. nabierać łyżką ciasto i w dłoniach toczyć kuleczki, albo 2. sposób: najpierw uformować wałeczek (lub 2 krótsze), podzielić na 50 jednakowych części (lub 2 x 25) i z każdej zrobić kulkę. Ułożyć na natłuszczonej lub wyścielonej pergaminem blasze, w dość dużych odstępach (ja zmieściłam na dwóch blachach od piekarnika). Następnie każdą kulkę rozpłaszczyć spodem szklanki zamaczanym w cukrze (u mnie na ok. 3 mm grubości). Piec w temp. 180 st.C (z termoobiegiem 160-170 st.C) przez 10-15 minut, aż spód ciastek będzie złotobrązowy.


15 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na wykonanie tych ciasteczek. Mam w domu małego wielbiciela takich drobnych wypieków, na pewno wypróbuję przepis. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje dzieci też uwielbiają wszelakie ciastka. Z tych niewiele już zostało ;-)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne. Mało pracy, a wiele radości z jedzenia. Mój łasuch będzie zadowolony, kiedy takie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudne, proste i piękne :) zjadłabym kilka do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Krystyno, zazwyczaj przy kruchych ciasteczkach jest sporo pracy z wałkowaniem i wykrawaniem, a z tymi nie. Jak dla mnie, to dodatkowy plus tych ciasteczek ;-)

    Justyna, pewnie, że pyszne ;-)

    Łucjo, dziękuję, przesyłam wirtualnie, bo jeszcze kilka się uchowało ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jedne z moich ulubionych ciasteczek :) Szybkie, słodkie i pyszne, tradycja broni się sama.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy sposób na przygotowanie ciasteczek.
    I jakie one są śliczne!
    Pozdrowienia ślę.

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakują rewelacyjnie Właśnie jem je do kawy :)Kolejny przepis przeze mnie wypróbowany i polecam go oczywiście dalej :)
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam, sprawdziałam, znakomite, łatwe i tanie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo się cieszę, że ciasteczka smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie wcinamy, pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam ochotę je zrobić, tylko cukier puder czy kryształ? i nie trzeba tam żadnego spulchniacza, np. proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  13. Cukier kryształ, bez spulchniaczy.

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie zrobiłam dzieciakom. Użyłam drobnego cukru i aromatu waniliowego. Wyszły pyszne i mięciutkie. Przepis swietny

    OdpowiedzUsuń