Kokosowa babka z dodatkiem kandyzowanych lub, tak jak w moim przypadku, odsączonych z syropu wiśni. Z wierzchu wygląda jakby była mocno przypieczona, ale to za sprawą konfitury ciasto nabiera ciemniejszego koloru. Babka jest smaczna i aromatyczna. Jedynym minusem jest to, że przy krojeniu trochę się kruszy, ale zauważyłam, że wiele ciast z dodatkiem kokosu tak ma.
Składniki:
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 300 g mąki
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 6 łyżek soku pomarańczowego
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g pokrojonych kandyzowanych wiśni (użyłam wiśni z syropu)
Dodatkowo:
- konfitura i wiórki kokosowe do ozdoby
Wszystkie składniki ogrzać do temp. pokojowej.
Miękkie masło utrzeć za pomocą miksera z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ubijając masę. Następnie dodawać mąkę z proszkiem oraz sok cytrynowy i pomarańczowy. Na koniec dodać wiórki kokosowe z wiśniami i dokładnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i posypanej mąką formy babkowej. Piec w 180 st.C (z termoobiegiem w 160 st.C) przez 50-60 minut.
Po wystygnięciu ciasto posmarować konfiturą i posypać wiórkami kokosowymi.
kolejny ślinotok jak tylko tu weszłam :)
OdpowiedzUsuńto połączenie stworzone dla mnie:) uwielbiam kokos i wiśnie:) wygląda cudownie:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Babka pięknie wyszła z formy! Z jakiego materiału masz formę do babki, z silikonu?
OdpowiedzUsuńDoskonałe połączenie składników. Pomimo, że upiekłam dzisiaj ciasto, chętnie zjadłabym kawałeczek Twojej pysznej babki... Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze :-)
OdpowiedzUsuńDaktyle, tak dokładnie to nie wiem, ale nie silikon. Podejrzewam, że to aluminium, bo jest lekka, emaliowana z obu stron. Do babki amsterdamskiej też jej używałam (jest na zdjęciach).
Kocham te Twoje kokosowe propozycje :)
OdpowiedzUsuńA mam już kolejny przepis na oku, ale jeszcze nie wiem kiedy z niego skorzystam ;-)
OdpowiedzUsuńPyyyysznie. Zrobie w przyszłą sobotę, a co ! Przy okazji, polecam silikonowe formy do babki. W końcu ciasto się nie przykleja i nie trzeba szorować godzinami. Ja mam taką z tescomy i bynajmniej nie mogę narzekać.
OdpowiedzUsuńmyślę, że to dobry przepis, wygląda świetnie c; kokos jest dobrym składnikiem.
OdpowiedzUsuń