czwartek, 16 stycznia 2014

Placek z płatkami owsianymi

  

Kolejny przepis na ciasto, po którym nie powinniśmy mieć zbyt dużych wyrzutów sumienia, bo zawiera bardzo zdrowe płatki owsiane. A jeżeli jeszcze do tego cukier zstąpimy miodem, a mąkę wymienimy na pełnoziarnistą, to już w ogóle ;-) 
Prosty, sycący placek, pachnący pomarańczami i orzechami. W sam raz na zimowy podwieczorek.




Ciasto:
- 125 g margaryny (lub masła)
- 175 g białego lub brązowego cukru (dałam po połowie jednego i drugiego)- można zastąpić miodem (90g)
- szczypta soli
- 4 jaja
- 100 g mąki (można zastąpić pełnoziarnistą)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g płatków owsianych
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- ew. odrobina aromatu waniliowego

Na wierzch:
- 50 g orzechów laskowych
- 20 g (duża łyżka) kandyzowanej skórki pomarańczowej (użyłam takiej)
- 50 g margaryny
- 50 g miodu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki

Wszystkie składniki ciasta ogrzać do temp. pokojowej.
W tym samym czasie jajka wymieszać (roztrzepać widelcem) z cukrem i solą.

Ogrzaną margarynę zmiksować z jajkami na pienistą masę. Gdyby masa się zwarzyła, dodać trochę mąki i dalej ubijać. A gdyby to nie pomogło, dodać resztę składników, czyli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę, płatki owsiane i... nie przejmować się, jeżeli ciasto nie będzie całkiem jednolite. Wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy o średnicy 24 cm (u mnie 26 cm) i piec w temp. ok. 180 st.C przez 30-40 minut.
W międzyczasie skórkę pomarańczową drobno posiekać razem z orzechami (w oryginale orzechy kroi się na plasterki, ale to chyba opcja dla bardzo cierpliwych ;-)
Krótko przed końcem pieczenia skórkę pomarańczową z orzechami podgrzać w garnuszku razem z margaryną, miodem, śmietana i mąką do momentu zagotowania. Następnie równo rozprowadzić na wierzchu gorącego ciasta i ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 10-15 minut w temp. 200 st.C na złotobrązowy kolor.



Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta domowe" z 1994 r.

7 komentarzy:

  1. właśnie takiego placka szukałam! Idealny na zimową pogodę i bez wyrzutów sumienia hehe :-) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zimowe i aromatyczne, idealne :) Lubię, kiedy bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po dokładkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, tak. Takie dietetyczne ciasto chętnie bym zjadła. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za komentarze i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto z płatkami owsianymi, pysznośći!

    OdpowiedzUsuń