Joulutorttu to nazwa fińskich ciasteczek świątecznych. Co prawda chodzi o inne święto, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować takie urocze kwiatuszki z okazji Dnia Matki. Jeżeli mamy tylko w zasięgu ręki gotowe ciasto francuskie (lub sklep pod bokiem ;-) i trochę chęci, to szybko możemy takie ciasteczka przygotować.
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- powidła śliwkowe lub marmolada (nie dżem, bo się rozpłynie)
- cukier puder do posypania
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o boku ok. 5 cm. Każdy kwadracik naciąć na rogach i zawinąć do środka (jak na zdjęciach).
Na środek położyć odrobinę powideł śliwkowych lub marmolady. Gotowe ciasteczka układać na blasze (nie posmarowanej tłuszczem) i piec w temp. 225 st.C przez około 10 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Źródło przepisu (czy raczej pomysłu na wykorzystanie ciasta francuskiego)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz