poniedziałek, 2 czerwca 2014

Kruche ciasto z rabarbarem i różową pianką



Coś Wam przypomina to ciasto ? I słusznie, bo to trochę zmieniona wersja „Kruchego ciasta z malinami i budyniową pianką„, które na blogu jest już od dawna. Tym razem jednak maliny zastąpiłam rabarbarem i zrobiłam różową, truskawkową piankę. Zmiana w sumie niewielka, ale jakże udana. Ciasto wyszło przepyszne, a rodzinka zachwycona smakiem. Polecam :-)



Kruche ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
- 250 g masła (lub margaryny), zimnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tę czynność można wykonać dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), wyrównać i lekko przyklepać dłonią. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 15 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Różowa pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40 g)*
- 1 opakowanie budyniu (lub kisielu) truskawkowego*
- 1/2 szklanki oleju

Ponadto:

- 500 g rabarbaru

Białka ubić na sztywno. Stopniowo wsypywać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli dodawać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i ułożyć pokrojony na małe kawałeczki rabarbar. Lekko wcisnąć go w pianę, a na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut.

*Jeżeli chcecie uzyskać bardziej truskawkowy smak i ciemniejszy różowy kolor pianki, użyjcie 2 budyni truskawkowych (zamiast 1 truskawkowego i 1 śmietankowego).

1 komentarz: