poniedziałek, 6 października 2014

Serowe ciasteczka z jabłkami




Całkiem proste do zrobienia i bardzo smaczne ciasteczka. Wyglądem przypominają uśmiechnięte usta :-) Robi się je z identycznego ciasta jak do tych różków, a różnią się one tylko nadzieniem, kształtem oraz temperaturą i czasem pieczenia.




 


Składniki:
- 300 g zmielonego sera białego (może być twaróg)
- 300 g masła (lub margaryny)
- 300 g mąki

- kilka jabłek o wyrazistym smaku
- cukier puder do posypania


Masło i ser mają być zimne.

Mąkę, masło oraz ser posiekać razem i szybko zagnieść ciasto. Następnie schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny (lub krócej w zamrażalniku).

Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić na 8 lub 16 części.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wykrawać krążki za pomocą foremki lub szklanki. Ciasteczka składać na połowę, jednocześnie wkładając do środka kawałek jabłka (grubszą stroną na zewnątrz). Na bokach lekko skleić (żeby się nie „otwierały”) i układać na blasze (bez natłuszczania). Piec 25-30 minut w temperaturze 180 st.C. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz