Waniliowo-czekoladowa babka marmurkowa z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Puszysta i wilgotna jednocześnie – doskonała.
Na dzień dzisiejszy to najlepszy przepis na babkę marmurkową z jakiego do tej pory skorzystałam.
Bardzo polecam!
Puszysta i wilgotna jednocześnie – doskonała.
Na dzień dzisiejszy to najlepszy przepis na babkę marmurkową z jakiego do tej pory skorzystałam.
Bardzo polecam!
Składniki:
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 300 g mąki
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g jogurtu naturalnego
- 50 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki ciasta, te wyjęte z lodówki, ogrzać do temperatury pokojowej (najszybciej będzie wstawić je do piekarnika pod żarówkę).
Mleko wlać do małego garnuszka i mocno podgrzać. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałeczki czekoladę i zostawić na jakiś czas. Gdy czekolada się rozpuści, dokładnie wymieszać.
Miękkie masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera, tak aby powstała kremowa masa. Dodawać kolejno po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy maślanej na przemian z jogurtem.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać ekstrakt waniliowy, a do drugiej rozpuszczoną czekoladę (gdyby czekolada stężała, należy wstawić garnuszek na chwilę do gorącej wody).
Obie masy wlewać na przemian do formy babkowej (o średnicy 26 cm, z kominkiem), wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Na koniec można dodatkowo za pomocą trzonka łyżki „zamieszać” ciasto w kilku miejscach, aby powstał marmurkowy wzorek.
Piec w temperaturze 180°C przez 50-60 minut.
Na podstawie tego przepisu
A mi wyszedł koszmarny zakalec. Skończyła w śmietniku.
OdpowiedzUsuńPyszne
OdpowiedzUsuńMi tez wyszedł zakalec 🤔
OdpowiedzUsuńW swoim życiu wiele placków piekłam,ale ta Babka jogurtowo marmurkowa nie wyszła. Choć trzymałam się skrupulatnie przepisu, wyszedł zakalec. Nigdy go już nie zrobię i ten przepis nie trafi do moich przepisów.
OdpowiedzUsuń