środa, 20 stycznia 2016

Ciastka francuskie z ananasem




To jedna z najprostszych propozycji na deser pieczony na tym blogu. Do jego wykonania potrzebujemy zaledwie trzech rzeczy: gotowego ciasta francuskiego, puszki z ananasem i cukru pudru. Po upieczeniu dodatkowo można jeszcze ozdobić ciastka wiśniami.

Banalnie proste i szybkie do zrobienia. Jedynym problemem może być znalezienie odpowiedniej foremki do wycinania krążków, ale ciastka wcale nie muszą być krągłe, można też zrobić kwadratowe :-)


Składniki na 12 sztuk:
- 300 g gotowego ciasta francuskiego
- 1 puszka ananasa
- cukier puder do posypania
- ew. wiśnie (kandyzowane, z kompotu) do dekoracji

Plastry ananasa dokładnie odsączyć z syropu.
Z ciasta wyciąć krążki o 1 cm większe niż plastry ananasa.
Na każdym krążku położyć po plastrze ananasa, brzegi ciasta zawinąć do góry.
Ciastka posypać cukrem pudrem i ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 200 st.C do zrumienienia brzegów ciastek (około 20 minut).
Przed podaniem można ozdobić kandyzowanymi wiśniami lub z kompotu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz