piątek, 15 stycznia 2016

Przekładane kruche ciasto z marmoladą




 Zwyczajne ciasto w niezwyczajnej odsłonie.

Trzy kruche placki, w dwóch kolorach, przełożone marmoladą. W oryginale były dwa ciemne placki i jeden jasny, ja natomiast zrobiłam wersję odwrotną.

Mój m-żonek uwielbia takie ciasta, więc dla niego im więcej marmolady tym lepiej. Uprzedzam jednak, aby nie była bardzo słodka, ponieważ jej smak dominuje i w połączeniu z lukrem ciasto by było nie do przełknięcia ;-) Radzę użyć ulubionej marmolady, którą można jeść łyżkami. Tylko wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto wyjdzie naprawdę smaczne.

I choć mamy jeszcze karnawał, a do Wielkanocy dużo czasu, to pomyślałam sobie, że takie ciasto mogłoby wystąpić w roli mazurka, tylko ewentualnie z mniejszą ilością marmolady. 






Ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej (typ 500)
- 250 g masła (dobrze schłodzonego)
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki soku z cytryny lub 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao

- 1 litr marmolady (najlepiej domowej , można też użyć musu jabłkowego zmiksowanego z powidłami śliwkowymi)
- 4 łyżeczki żelatyny


Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem z wanilią, proszkiem do pieczenia (jeśli używacie) i posiekać z pokrojonym na kawałki zimnym masłem.
Dodać śmietanę, żółtka, jajko i sok z cytryny (jeśli używacie). Zagnieść gładkie ciasto i podzielić na 3 równe części. Do jednej z nich dodać 1 łyżkę kakao i ponownie zagnieść. Wszystkie 3 części ciasta zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Następnie każdą porcję ciasta rozwałkować na wielkość formy (23×33 cm) i osobno upiec w temperaturze 190 st.C. przez około 15-20 minut na złoty kolor (należy zacząć od jasnego placka, aby było widać stopień zarumienienia). Placki po upieczeniu wystudzić.
Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki wody i rozpuścić wstawiając naczynie do gorącej wody.
Marmoladę włożyć do garnka i podgrzać, aby zrobiła się rzadsza (jeśli łatwo daje się mieszać, ten etap można pominąć).
Do marmolady dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać i wystudzić. Kiedy zacznie tężeć, przełożyć nią placki w następującej kolejności: jasny placek -marmolada- ciemny placek – marmolada- jasny placek- marmolada.
Kiedy marmolada dobrze stężeje, wierzch można polać lukrem lub polewą czekoladową.
Gotowe ciasto odstawić na co najmniej 12 godzin w chłodne miejsce.


Uwagi:
Jeżeli nie macie wprawy w pieczeniu ciast kruchych, polecam użyć proszku do pieczenia zamiast soku z cytryny.
W oryginale były dwa placki ciemne i jeden jasny, ja zrobiłam na odwrót.
Radzę używać takiej marmolady (lub jej mieszanki), która nie jest bardzo słodka i którą naprawdę lubimy – jej smak będzie dominował w cieście.



Źródło inspiracji

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Robiłam już kilka pleśnikopodobnych ciast, ale akurat to do nich nie należy. Porównałabym je raczej do mazurka :-)

      Usuń
  2. A gdyby tak jedną warstwę dać smażony ser?Zamiast marmolady?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam czegoś takiego (chyba, że w formie wytrawnej ;-) Jak się robi smażony ser ?

      Usuń