czwartek, 17 marca 2016

Sernik – tort (przekładany sernik gotowany)




Sernik – tort, czyli przekładany sernik gotowany ostatnio robiłam jeszcze jako nastolatka. Coś mi wtedy trochę nie wyszło i przez długi czas nie wracałam do tego przepisu. Zbyt długo. Ciasto jest naprawdę pyszne. Co prawda przygotowanie go jest trochę czasochłonne, zwłaszcza, jeśli każdy placek trzeba piec osobno, ale warto ten czas poświęcić.

Ciasto składa się z czterech półkruchych placków przełożonych gotowaną masą serową. Do tego polewa czekoladowa z dodatkiem żelatyny, dzięki której ładnie się błyszczy i nie maże przy krojeniu.




 


Ciasto:
– 4 szkl. mąki
– 250 g masła (lub margaryny)
– 1 szkl. cukru
– 2 jajka + 2 żółtka
– 2 łyżki kwaśnej śmietany
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Jajka, żółtka, cukier, śmietanę oraz aromat waniliowy utrzeć razem, a następnie dodać do mąki z masłem i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 4 równe części, rozwałkować i piec kolejno w tortownicy (26 cm średnicy) w temperaturze 200 st.C na złotobrązowy kolor (15-20 minut).


Masa serowa:
– 1 kg sera białego, 2-3 krotnie zmielonego (użyłam twarogu z wiaderka)
– 200 g masła
– 1 szkl. cukru
– 3 duże jajka
– 1 czubata łyżka proszku budyniowego śmietankowego lub waniliowego (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
– 2 łyżki mleka
– 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

W garnku roztopić masło z cukrem. Dodać zmielony ser, jajka, proszek budyniowy rozrobiony w mleku. Często mieszając zagotować. Gorącą masą przełożyć placki (układać w tortownicy lub przynajmniej ustawić samą obręcz wokół ciasta) i odstawić do wystygnięcia.


Polewa:
– 60 g masła
– 4 łyżki cukru
– 2 łyżki kwaśnej śmietany
– 3 łyżki kakao
– 1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalać 1-2 łyżkami wody i rozpuścić wstawiając naczynie do garnka z gorącą wodą.
Pozostałe składniki podgrzewać do zagotowania, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać i zostawić do przestygnięcia.
Z całkowicie wystudzonego ciasta zdjąć obręcz, wierzch polać lekko tężejącą polewą.



2 komentarze: