czwartek, 14 kwietnia 2016

Babka migdałowa




Babka migdałowa z krążkami ananasa na wierzchu. Jej słoneczny kolor może choć na chwilę rozjaśni te zasnute chmurami niebo :-) 
Całkiem prosta do zrobienia, wilgotna, aromatyczna i sycąca. Bardzo smaczna.

P.S. A jeśli zastanawialibyście się do czego użyć resztę ananasa (w puszce jest go dużo więcej niż potrzeba do tego ciasta), to mam pewien pomysł, który niedługo powinien pojawić się na Arabesce dodatkowej ;-) 



Składniki:
- 4 duże jajka
- 230 g masła (lub dobrej margaryny)
- 230 g cukru pudru
- 230 g mąki pszennej
- 230 g obranych i zmielonych migdałów
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 krążki ananasa z puszki


Składniki ciasta ogrzać do temperatury pokojowej.
Masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać sok z cytryny, a następnie wbijać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Małymi porcjami dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać zmielone migdały.
Ciasto przełożyć do podłużnej keksówki (9×33 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Na wierzchu ułożyć odsączone plastry ananasa.
Ciasto włożyć do zimnego, nie nagrzanego wcześniej piekarnika. Piec około 50 minut w 180 st.C, do suchego patyczka (ja piekłam z termoobiegiem w 160 st.C przez ponad 60 minut).
Po upieczeniu ciasto zostawić w formie na 10-15 minut, po czym wyjąć do całkowitego wystygnięcia.



Źródło przepisu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz