czwartek, 23 czerwca 2016

Szwedzkie ciasto z rabarbarem (i truskawkami)




 To ciasto pochodzi ze Szwecji i w oryginale robi się je tylko z rabarbarem. Ja natomiast połowę zastąpiłam truskawkami, więc w mojej wersji wyszło takie nie zupełnie 'rabarberkaka' ;-)
 
Ciasto jest łatwe do przygotowania, słodko-kwaśne w smaku, z zapieczoną maślano-cukrową skorupką na wierzchu. Bardzo dobre - polecam :-)



Składniki:

- 4 jajka

- 200 g cukru

- 200 g mąki pszennej

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)

- odrobina aromatu waniliowego


- 100 g masła (zimnego)

- 250 g rabarbaru

- 250 g truskawek

- 3-4 łyżki grubego cukru


Rabarbar pokroić na kawałeczki (ok. 2 cm), a truskawki na połówki lub ćwiartki. Wymieszać razem.

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat waniliowy, dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć równomiernie do formy (23 x 33 cm lub nieco mniejszej) wyścielonej papierem do pieczenia. Posypać rabarbarem z truskawkami, a na wierzchu rozłożyć cienkie plasterki zimnego masła. Całość posypać grubym cukrem.

Piec w temperaturze 175 st.C przez około 30 minut (lub dłużej, jeśli potrzeba - sprawdzić patyczkiem).


Uwagi:

Jeżeli do tradycyjnych biszkoptów nie używacie proszku do pieczenia, to tutaj też możecie go pominąć.

W oryginale to ciasto jest tylko z rabarbarem (500 g).


Na podstawie tego przepisu.

6 komentarzy:

  1. It looks super good! Thanks for sharing the recipe!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam rabarbar, zawsze zimą mi go brakuje, kompot wręcz ubóstwiam, rabarbar pasuje to takich właśnie prostych ciast, pychaaa

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne! Uwielbiam takie ciasta, a połączenie truskawek i rabarbaru jest niezwykle udane. :)
    Buziaki serdeczne :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Też lubię takie połączenie smaków.
    Buźka :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się fenomenalnie. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie ciasta. Połączenie smaków idealne :)

    OdpowiedzUsuń