Kiedyś piekłam już ciasto z burakami, więc dodatek tego składnika nie jest dla mnie zaskoczeniem, choć dla wielu z Was zapewne jeszcze tak. I z myślą o takich właśnie osobach uprzedzę pytanie: buraków w cieście wcale się nie wyczuwa. Dodają one za to wilgotności i nadają głębszego koloru. Poza tym ciasto jest bardzo proste, szybkie w wykonaniu (o ile mamy już ugotowanego buraka ;-), mocno czekoladowe i nie sposób mu się oprzeć :-)
Składniki:
- 1 duży, ugotowany burak (ok. 175 g)
- 250 g mąki
- 50 g kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 250 g drobnego, jasnego brązowego cukru (dałam po połowie białego i brązowego)
- 3 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 200 ml oleju
- 100 g ciemnej czekolady
Ugotowanego buraka zetrzeć na tarce i zmiksować razem z pozostałymi składnikami (oprócz oleju i czekolady). Jeżeli używamy malaksera, wtedy buraka wystarczy tylko pokroić na mniejsze kawałki. Następnie wlewać do ciasta cienką strużką olej (tak, jakbyśmy robili majonez). Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wszystko razem dokładnie wymieszać. Wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia formy (9 x 33 cm) i piec w temperaturze 190 st.C (170 st.C z termoobiegiem) przez 1 godzinę (sprawdzić patyczkiem).
Na podstawie tego przepisu.
Witaj! Często odwiedzam Twojego bloga, ale tak jakoś wyszło, że komentarzy nie pisałam. Pieczesz piękne i smaczne ciasta, a Twój blog jest oprawiony świetnymi zdjęciami. A teraz do rzeczy :) Gdy pojawił się Twój przepis, a mama akurat robiła buraczki do słoików, wiedziałam co będzie pieczone na sobotę. To ciacho jest pycha!!! W dniu upieczenia wydawało mi się lekko suche, ale dziś - cudo. Wilgotne, czekoladowe, pięknie wyrosło. Dałam troszkę mniej cukru 200g (zawsze ujmuję), po połowie brązowego i białego - jak Ty oraz tylko 2 paski czekolady gorzkiej i aromat waniliowy. Domownikom bardzo smakowało. Bardzo dziękuję za przepis i życzę kolejnych tak samo udanych! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i cieszę się, że ciasto smakowało.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :-)
aż zrobię z ciekawości jak to smakuje ;d
OdpowiedzUsuńsuper ciasto
OdpowiedzUsuńCiasto z burakiem chodzi za mną już od dłuższego czasu! Na pewno przetestuję - przepis już zapisany!
OdpowiedzUsuńpolecam ciasto z cukinią - jest przepyszne!
O! Na to czekałam. Dwa dni temu zastanawiałam się, czy nie upiec ciasta, które w środku miałyby właśnie buraki. No ale jak to w kuchni - zajęłam się czymś innym i zapomniałam. Aż do tej chwili. Mam zresztą ostatnio jakąś fazę na kakao i czekoladę (właśnie zniknął ostatni kawałek jaglanego brownie) więc chyba pokuszę się na jakiś "buracznik" ;)
OdpowiedzUsuńZastanawiamy się... buraki są słodkie, więc jakby dodać jeszcze daktyle czy rodzynki to może można byłoby nie dodawać cukru... Hm, jak myślisz?
OdpowiedzUsuńMyślę, że to kwestia gustu ;-) Jeżeli ktoś lubi wypieki mało słodkie, to rzeczywiście może tak zrobić, ale w takim wypadku radziłabym użyć mlecznej czekolady.
OdpowiedzUsuń