czwartek, 6 października 2016

Czekoladowe ciasto z burakami




Kiedyś piekłam już ciasto z burakami, więc dodatek tego składnika nie jest dla mnie zaskoczeniem, choć dla wielu z Was zapewne jeszcze tak. I z myślą o takich właśnie osobach uprzedzę pytanie: buraków w cieście wcale się nie wyczuwa. Dodają one za to wilgotności i nadają głębszego koloru. Poza tym ciasto jest bardzo proste, szybkie w wykonaniu (o ile mamy już ugotowanego buraka ;-), mocno czekoladowe i nie sposób mu się oprzeć :-)



Składniki:

- 1 duży, ugotowany burak (ok. 175 g)

- 250 g mąki

- 50 g kakao

- 1 łyżka proszku do pieczenia

- 250 g drobnego, jasnego brązowego cukru (dałam po połowie białego i brązowego)

- 3 jajka

- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


- 200 ml oleju

- 100 g ciemnej czekolady


Ugotowanego buraka zetrzeć na tarce i zmiksować razem z pozostałymi składnikami (oprócz oleju i czekolady). Jeżeli używamy malaksera, wtedy buraka wystarczy tylko pokroić na mniejsze kawałki. Następnie wlewać do ciasta cienką strużką olej (tak, jakbyśmy robili majonez). Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wszystko razem dokładnie wymieszać. Wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia formy (9 x 33 cm) i piec w temperaturze 190 st.C (170 st.C z termoobiegiem) przez 1 godzinę (sprawdzić patyczkiem).





Na podstawie tego przepisu.

8 komentarzy:

  1. Witaj! Często odwiedzam Twojego bloga, ale tak jakoś wyszło, że komentarzy nie pisałam. Pieczesz piękne i smaczne ciasta, a Twój blog jest oprawiony świetnymi zdjęciami. A teraz do rzeczy :) Gdy pojawił się Twój przepis, a mama akurat robiła buraczki do słoików, wiedziałam co będzie pieczone na sobotę. To ciacho jest pycha!!! W dniu upieczenia wydawało mi się lekko suche, ale dziś - cudo. Wilgotne, czekoladowe, pięknie wyrosło. Dałam troszkę mniej cukru 200g (zawsze ujmuję), po połowie brązowego i białego - jak Ty oraz tylko 2 paski czekolady gorzkiej i aromat waniliowy. Domownikom bardzo smakowało. Bardzo dziękuję za przepis i życzę kolejnych tak samo udanych! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za miłe słowa i cieszę się, że ciasto smakowało.
    Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. aż zrobię z ciekawości jak to smakuje ;d

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto z burakiem chodzi za mną już od dłuższego czasu! Na pewno przetestuję - przepis już zapisany!
    polecam ciasto z cukinią - jest przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. O! Na to czekałam. Dwa dni temu zastanawiałam się, czy nie upiec ciasta, które w środku miałyby właśnie buraki. No ale jak to w kuchni - zajęłam się czymś innym i zapomniałam. Aż do tej chwili. Mam zresztą ostatnio jakąś fazę na kakao i czekoladę (właśnie zniknął ostatni kawałek jaglanego brownie) więc chyba pokuszę się na jakiś "buracznik" ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zastanawiamy się... buraki są słodkie, więc jakby dodać jeszcze daktyle czy rodzynki to może można byłoby nie dodawać cukru... Hm, jak myślisz?

    OdpowiedzUsuń
  7. Myślę, że to kwestia gustu ;-) Jeżeli ktoś lubi wypieki mało słodkie, to rzeczywiście może tak zrobić, ale w takim wypadku radziłabym użyć mlecznej czekolady.

    OdpowiedzUsuń