To już kolejna odsłona mojej ulubionej drożdżówki bez wyrabiania. Tym razem zrobiłam ją z masą serową, dżemem i całkiem sporą ilością kruszonki na wierzchu. Lubimy takie ciasta, zwłaszcza m-żonek :-)
Przepis jest na dużą blachę, ale to wciąż taka sama porcja ciasta, jak poprzednio. Po prostu teraz drożdżówka jest cieńsza i można ją pokroić na "zgrabniejsze" kawałki :-)
Ciasto:
- 50 g świeżych drożdży
- 1/2 szkl. cukru
- 3 jajka
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. oleju
- 600 g mąki tortowej
Dodatkowo:
- słoik ulubionego dżemu (niezbyt rzadkiego)
Do dużej miski pokruszyć drożdże, zasypać cukrem, dodać roztrzepane jajka, letnie mleko i olej. NIE mieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na co najmniej 4 godziny w ciepłe miejsce lub na całą noc w chłodniejsze (np. do spiżarni).
Następnie dodać mąkę i wymieszać. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej blachy (33 x 40 cm), równo rozprowadzić i posmarować dżemem. Na dżemie rozłożyć łyżkami masę serową (małymi porcjami, jedna obok drugiej), delikatnie rozprowadzić na całej powierzchni, a następnie posypać kruszonką. Ciasto wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 170 st.C i piec z termoobiegiem (bez termoobiegu w 190 st.C) przez ok. 30 minut.
Masa serowa:
- 500 g twarogu
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru (lub do smaku, zależnie od kwaśności dżemu)
- odrobina aromatu waniliowego lub śmietankowego
Wszystko razem dokładnie zmiksować.
Kruszonka:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru
- kilka kropli aromatu waniliowego (lub śmietankowego)
Drobno pokrojone masło dodać do reszty składników i wszystko razem rozetrzeć palcami , aż powstanie grudkowata masa.
Im więcej kruszonki na porcję, tym lepiej :)
OdpowiedzUsuńJa i moja rodzinka też jesteśmy tego zdania :-)
Usuń