Prosty sernik bez spodu, za to z galaretką na wierzchu.
Oczywiście galaretka nie jest nieodzownym składnikiem, jednak doskonale tu pasuje. Sernik po upieczeniu lekko opada, a wokół jego brzegów tworzy się rant. Tak ukształtowana forma powierzchni ciasta aż prosi się o wypełnienie :-)
Składniki:
- 1 kg twarogu (z wiaderka)
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 6 jajek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- odrobina aromatu waniliowego
Dodatkowo:
- galaretka truskawkowa lub pomarańczowa
Cukier zmiksować z olejem i żółtkami, aż masa lekko zgęstnieje. Dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną i aromat, zmiksować do połączenia się składników. Masę serową wymieszać z ubitą pianą z białek, a następnie wyłożyć do blaszki (23 x 33 cm) wyścielonej pergaminem. Piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 45 minut. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Galaretkę rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody niż zwykle, wystudzić i schłodzić. Gdy zacznie tężeć, wylać na zimny sernik, po czym całość wstawić do lodówki.
Uwaga:
Sernik po wystygnięciu trochę opada, ale brzegi powinny pozostać wyższe. W ten sposób powstaje naturalna forma do wypełnienia galaretką.
_________________________________
Dla zainteresowanych.
Apynews.pl – strona poświęcona YouTuberom. Wywiady, quizy, rankingi, pojedynki.
Wygląda przepięknie! :)
OdpowiedzUsuńgalaretka zdecydowanie odświeża ten sernik...super pomysł:)
OdpowiedzUsuń