wtorek, 29 maja 2018

Ciastka - motylki



Kruche, dwukolorowe ciastka, uformowane na kształt motyla, a ich wykonanie wcale nie jest trudne. Z pewnością przypadną do gustu naszym pociechom. I to nie tylko ze względu na ich wygląd, choć nie ma co ukrywać, ma on tutaj duże znaczenie :-)




Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej*
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g masła lub margaryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka kakao


*Konkretnie chodzi o skrobię kukurydzianą, która z wyglądu niczym się nie różni od skrobi ziemniaczanej. Ja jednak użyłam "mąki kukurydzianej" (jest ona koloru żółtego).

Obydwie mąki wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z tłuszczem, dodać jajko i ekstrakt waniliowy, zagnieść ciasto. Podzielić na połowę - do jednej dodać kakao. Obie części ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

Schłodzone ciasto dosyć cienko rozwałkować na dwa identyczne prostokąty. Położyć je jeden na drugim i jeszcze lekko rozwałkować, aby ciasta się skleiły. Następnie całość zwinąć w rulon, wzdłuż dłuższego boku, zostawiając na końcu około 1/2 cm margines z ciasta (nie zawinięty).


Rulon przekroić na połowę (w poprzek), części ciasta położyć obok siebie tak, aby "marginesy" stykały się ze sobą. Przygotowane ruloniki pokroić na plastry (u mnie wyszło 14). Każdy plaster ścisnąć po bokach palcami tak, by powstał motylek.


Ułożyć na wyścielonej papierem do pieczenia blasze.


Piec w temperaturze 180 st.C przez 8-10 minut (na złoty kolor).



4 komentarze:

  1. hmmm a bez mąki kukurydzianej da radę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ją zastąpić mąką ziemniaczaną.

      Usuń
  2. Wow. Śliczne. Przesyłam żonie do akceptacji

    OdpowiedzUsuń