środa, 16 maja 2018

Ciasto Jamajka



Kakaowe ciasto biszkoptowe, przełożone kremem śmietankowym, z bananami zatopionymi w galaretce cytrynowej, z dodatkiem wyrazistego akcentu w postaci dżemu z czarnej porzeczki. Wszystko to tworzy razem doskonałą całość. Smakuje wybornie, a jeszcze do tego ładnie wygląda.



Biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanki cukru
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka  i  2 łyżki mąki tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 płaskie łyżki kakao
- szczypta soli

Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Wlać mleko, olej, krótko zmiksować na małych obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao, stopniowo przesiewać do masy jajecznej, ostrożnie mieszając łyżką lub szpatułką.
Ciasto przelać do wyścielonej papierem do pieczenia blaszki (24 x 36 cm) i wyrównać. Piec  w temperaturze 180 st.C przez 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić biszkopt w blaszce na około 10 minut, po czym wyjąć na stolnicę odwracając spodem do góry, zdjąć papier i wystudzić.

Galaretka:
- 2 op. galaretki cytrynowej
- 750-800 ml gorącej wody

Dodatkowo:
- 6 bananów (w miarę prostych)
- 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki

Poncz:
- sok wyciśnięty z małej cytryny (2 łyżki)
- 8 łyżek przegotowanej wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Wystudzić, a następnie odstawić w chłodne miejsce do momentu, aż galaretka zacznie tężeć.

Całkowicie wystudzony biszkopt wyrównać na wierzchu (skroić odstającą "skórkę" i nierówności). Odkrojone części pokruszyć do miseczki, odstawić na bok.
Pozostałą część ciasta przekroić na dwa, równe blaty. Dolną część włożyć z powrotem do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Skropić połową ponczu (sok z cytryny wymieszany z wodą), posmarować dżemem. Banany obrać ze skórki, przekrajać wzdłuż na połowę i układać na dżemie jedna połówka obok drugiej (wzdłuż dłuższego boku blaszki). Banany zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Gdy galaretka całkowicie stężeje, przygotować masę śmietankową.

Masa śmietankowa:
- 250 g serka mascarpone
- 500-600 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru

Mocno schłodzony serek i śmietankę umieścić w misie miksera wraz z cukrem pudrem. Początkowo miksować powoli, a następnie zwiększyć obroty i ubijać do momentu uzyskania puszystego kremu.
3/4 masy śmietankowej wyłożyć na zastygniętą galaretkę, przykryć drugim blatem biszkoptowym, skropić resztą ponczu, posmarować pozostałą masą śmietankową i posypać odłożonymi wcześniej okruszkami z biszkoptu. Całość wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.



Na podstawie przepisu z tej strony.

3 komentarze: