środa, 22 sierpnia 2018

Ciastka z jabłkami



Proste i szybkie ucierane ciasteczka z jabłkami. Mięciutkie w środku, z lekko chrupiącymi brzegami, po prostu pyszne !
Podałam składniki na małą porcję, czyli na jedną blachę, ale dla więcej niż dwóch osób polecam zrobić co najmniej podwójną :-)



Składniki:
 
- 50 g masła (temp. pokojowa)
- 1/2 szkl. cukru (może być troszkę mniej)
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4-1/2 łyżeczki cynamonu
- odrobina aromatu waniliowego
- 1 duże jabłko


Miękkie masło zmiksować z cukrem, dodać jajko, sól i ubijać, aż masa będzie lekka i puszysta. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem oraz aromat waniliowy.
Jabłko obrać, wydrążyć i pokroić kosteczkę (jak do sałatki jarzynowej). Dokładnie wymieszać z ciastem. Kłaść łyżką na dużą blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 12-15 minut.


Z podanej porcji wychodzi 16 ciastek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz