środa, 19 września 2018

Batoniki owsiane z siemieniem lnianym



Batoniki owsiane, z dodatkiem zmielonego siemienia lnianego.  
Siemię lniane ma niezwykłe właściwości zdrowotne, więc choćby z tego tylko powodu warto upiec takie właśnie batoniki. Oczywiście to nie jedyny powód. Płatki owsiane oraz suszona żurawina zawarte w przepisie także są źródłem cennych składników. A tak poza tym, batoniki są po prostu bardzo smaczne, więc tym bardziej warto się skusić :-)



Składniki:
- 120 g masła
- 2/3 szkl. brązowego cukru (ciemnego)
- 2/3 szkl. cukru białego
- 1/4 szkl. miodu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/4 szkl. mąki
- 1/2 szkl. siemienia lnianego (zmielonego)
- 2 szkl. płatków owsianych
- 1 szkl. rodzynków lub suszonej żurawiny (dałam po połowie jednego i drugiego)


Masło rozpuścić, wymieszać z cukrami, miodem, solą, wanilią i cynamonem. Dodać jajka, a następnie resztę składników, dokładnie wymieszać. Wyłożyć równo na blaszkę (24 x 36 cm) wyścieloną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st.C przez 18-20 minut. Studzić przez co najmniej 15 minut, po czym pokroić na kawałki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz