piątek, 26 października 2018

Kokosowe ciasto z jabłkami



Ucierane ciasto kokosowe z jabłkami - to sprawdzone połączenie smaków. 
Większość owoców znajduje się na wierzchu ciasta, ale część z nich wędruje także do środka, w postaci startych wiórków. Dzięki nim ciasto po upieczeniu jest wilgotne. Podobnie jest z dodatkiem kokosu, tyle, że na odwrót - większa część idzie do środka, a mniejsza na wierzch, do posypania. Przypieczone wiórki kokosowe nadają wyjątkowego smaku i aromatu.



Składniki:
- 200 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 2 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 180 g maki
- 75 g wiórków kokosowych
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina aromatu waniliowego (nie musi być)
- 800 g kwaśnych jabłek

- tłuszcz i tarta bułka do formy
- cukier puder do posypania


Składniki ogrzać do temperatury pokojowej.

Masło (margarynę) zmiksować z cukrem, następnie dodawać po 1 jajku, za każdym razem dobrze ubijając. Mąkę wymieszać z 50 g wiórków kokosowych i proszkiem do pieczenia.  Obrać jedno jabłko, zetrzeć na tarce i skropić 1 łyżką soku z cytryny. Do ubitej masy dodać 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny i przygotowaną mąkę. Na koniec dodać starte jabłko i ostrożnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy26 cm wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Ciasto wyłożyć do formy, lekko wyrównując powierzchnię. Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Obrać pozostałe jabłka, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Każdą połówkę kilkukrotnie naciąć od strony wypukłej i ułożyć na cieście, naciętą stroną do góry. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec wstępnie 40 minut, po czym posypać ciasto pozostałymi wiórkami kokosowymi (25 g) i piec jeszcze 10 minut. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Na podstawie tego przepisu.


 

1 komentarz: