Proste ciasto ubijane, w polewie kakaowej. Miękkie i puszyste jak biszkopt, a jednocześnie wilgotne. Ciekawostką jest polewa, którą piecze się razem z ciastem. Plusem na pewno jest w niej to, że nie zawiera dodatkowego tłuszczu, a minusem, że nie zastyga mocno, ale jak dla mnie to nie ma większego znaczenia. Jeżeli jednak ktoś chce, może zamienić tę polewę na inną i zrobić w bardziej tradycyjny sposób, czyli dopiero po upieczeniu ciasta :-)
Składniki:
- 6 jaj
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 250 ml mleka
- 200 ml oleju
- 500 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina aromatu waniliowego
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Wlać ciepłe mleko, olej i aromat waniliowy. Wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, krótko zmiksować. Ciasto przelać do blaszki (23 x 33 cm) wyścielonej papierem do pieczenia razem z brzegami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 25 minut (sprawdzić patyczkiem, a w razie potrzeby podpiec chwilę dłużej).
Na około 10 minut przed końcem pieczenia przygotować polewę.
Polewa:
- 200 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Mleko zagotować, zaparzyć nim kawę. Kakao wymieszać z cukrem na sucho (aby nie było grudek), wsypać do mleka z kawą i energicznie wymieszać.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika (nie wyłączać), szybko polać polewą, po czym wstawić z powrotem do piekarnika na 5 minut.
Uwaga: polewa będzie rzadka i prawdopodobnie po polaniu wszystko spłynie na boki (na środku ciasta będzie lekka górka). Nie trzeba się tym przejmować i tracić czasu na dokładne polewanie - ciasto jak najszybciej powinno wrócić do piekarnika. Po 5. minutach pieczenia, gdy ciasto już na dobre wyjmiemy z piekarnika, polewa powinna zrobić się gęstsza. Wtedy należy rozprowadzić ją na cieście (zbierając łyżką lub nożem z brzegów). Ciasto pozostawić do wystygnięcia.
Arabesko ,a ile dodać kakao do polewy ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dobre pytanie :-) Już dopisuję.
Usuń