piątek, 12 października 2018

Ciastka owsiane (jak ze Starbucks)



Ciastka owsiane, które podobno przypominają smakiem te ze Starbucks. Nie próbowałam oryginalnych, więc nie mam porównania, ale mniejsza o oryginał, bo te są przepyszne ! Lekko chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie i wilgotne. Z podanego przepisu wychodzi ich zaledwie 12 (a cóż to było dla kilku łasuchów ;-), ale za to są dosyć duże, słodkie i sycące. Bardzo polecam :-)


Składniki:
- 120 g masła
- 3/4 szkl. cukru
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
- 50 g czekolady białej
- 2 łyżki owoców suszonych (żurawiny, moreli, wiśni lub rodzynków)
- odrobina aromatu waniliowego
- 1 szkl. mąki

Miękkie masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i ponownie ubić. Wsypać sól, proszek do pieczenia i cynamon, zmiksować. Następnie dodać płatki owsiane i jeszcze raz zmiksować. Suszone owoce pokroić (jeśli potrzeba), czekoladę posiekać, dodać do masy razem z aromatem waniliowym, wymieszać. Na koniec mieszając wsypywać mąkę.
Powstałe ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować kulkę i ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.

Kulki będą dosyć duże, dlatego należy układać je w dużych odstępach. Ja układałam na dwóch blaszkach - po 6 sztuk na każdej.
 
Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 15 minut. Po upieczeniu ciastka będą bardzo miękkie, więc nie należy ich dotykać, tylko zostawić na blasze do całkowitego wystygnięcia.

13 komentarzy:

  1. Trudno mi powiedzieć, że jak ze Starbuksa bo nie jadłem ale zrobiliśmy w weekend i są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam i w smaku są przepyszne.🤩 Jedyna moja modyfikacja to podzielenie na 14 ciastek. A i tak wyszły ogromne. 🙂

    OdpowiedzUsuń
  3. Na wypasie! Córce tak zasmakowały że męczy mnie przynajmniej raz na 2 tyg, żeby zrobić te przepyszne owsianeczki.
    Można robić wariacje z różnymi rodzajami czekolady i orzechów ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można użyć płatków górskich?Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko jeśli wcześniej je z lekka rozdrobnimy np. malakserem. W całości będą zbyt mocno wyczuwalne (twarde płatki w miękkim cieście) i zmienią trochę konsystencję ciasta.

      Usuń
  5. A czy można użyć mniej cukru lub go zastąpić czymś innym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można zmniejszyć ilość cukru do 1/2 szkl.

      Usuń
  6. A bez czekolady? Tej nie mogę jeść, nawet białej

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy mogę zamiast cukru użyć miodu, by były bardziej zdrowe ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na początek radziłabym tylko częściowo zastąpić cukier miodem (miód nieco zmieni konsystencję ciasta i może być trudno ulepić z niego kulki).

      Usuń