Ciastka owsiane, które podobno przypominają smakiem te ze Starbucks. Nie próbowałam oryginalnych, więc nie mam porównania, ale mniejsza o oryginał, bo te są przepyszne ! Lekko chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie i wilgotne. Z podanego przepisu wychodzi ich zaledwie 12 (a cóż to było dla kilku łasuchów ;-), ale za to są dosyć duże, słodkie i sycące. Bardzo polecam :-)
Składniki:
- 120 g masła
- 3/4 szkl. cukru
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
- 50 g czekolady białej
- 2 łyżki owoców suszonych (żurawiny, moreli, wiśni lub rodzynków)
- odrobina aromatu waniliowego
- 1 szkl. mąki
Miękkie masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i ponownie ubić. Wsypać sól, proszek do pieczenia i cynamon, zmiksować. Następnie dodać płatki owsiane i jeszcze raz zmiksować. Suszone owoce pokroić (jeśli potrzeba), czekoladę posiekać, dodać do masy razem z aromatem waniliowym, wymieszać. Na koniec mieszając wsypywać mąkę.
Powstałe ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować kulkę i ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Kulki będą dosyć duże, dlatego należy układać je w dużych odstępach. Ja układałam na dwóch blaszkach - po 6 sztuk na każdej.
Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 15 minut. Po upieczeniu ciastka będą bardzo miękkie, więc nie należy ich dotykać, tylko zostawić na blasze do całkowitego wystygnięcia.
Trudno mi powiedzieć, że jak ze Starbuksa bo nie jadłem ale zrobiliśmy w weekend i są pyszne
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ktoś podziela moje zdanie :-)
UsuńZrobiłam i w smaku są przepyszne.🤩 Jedyna moja modyfikacja to podzielenie na 14 ciastek. A i tak wyszły ogromne. 🙂
OdpowiedzUsuńNa wypasie! Córce tak zasmakowały że męczy mnie przynajmniej raz na 2 tyg, żeby zrobić te przepyszne owsianeczki.
OdpowiedzUsuńMożna robić wariacje z różnymi rodzajami czekolady i orzechów ;)
Czy można użyć płatków górskich?Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTylko jeśli wcześniej je z lekka rozdrobnimy np. malakserem. W całości będą zbyt mocno wyczuwalne (twarde płatki w miękkim cieście) i zmienią trochę konsystencję ciasta.
UsuńA czy można użyć mniej cukru lub go zastąpić czymś innym?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można zmniejszyć ilość cukru do 1/2 szkl.
UsuńA bez czekolady? Tej nie mogę jeść, nawet białej
OdpowiedzUsuńCzekolada to tylko dodatek, nie musi być.
UsuńZrobilam-pychota.
OdpowiedzUsuńCzy mogę zamiast cukru użyć miodu, by były bardziej zdrowe ?
OdpowiedzUsuńNa początek radziłabym tylko częściowo zastąpić cukier miodem (miód nieco zmieni konsystencję ciasta i może być trudno ulepić z niego kulki).
Usuń