Dynia często nazywana jest królową jesieni. O tej porze roku nie mogło więc zabraknąć przepisu z jej dodatkiem. Ciasto, które ostatnio zrobiłam jest w połowie dyniowe i sernikowe, a po środku mamy jeszcze warstwę z jabłek. Dynia jest zazwyczaj dosyć neutralna w smaku, w związku z tym mało wyczuwalna, ale za to nadaje ładnego koloru, a w tym przypadku także musowej konsystencji. Jabłka natomiast są tym wyrazistym akcentem wypieku. Ogólnie całe ciasto jest delikatne i wprost rozpływające się w ustach.
Warstwa serowa:
- 500 g twarogu (zmielonego)
- 2 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 100 ml mleka
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 łyżki kaszy manny
Warstwa dyniowa:
- 500 g puree z dyni
- 1 jajko
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kaszy manny
- (ew. odrobina aromatu waniliowego)
Dodatkowo:
- 3-4 jabłka
Jabłka obrać, pokroić w dużą kostkę i krótko "podsmażyć" na suchej patelni, aby trochę zmiękły (kwaśne jabłka można lekko posypać cukrem). Odstawić do wystygnięcia.
Przygotować warstwę twarogową.
Żółtka zmiksować z cukrem, dodać kaszę mannę i mleko, wymieszać, po czym odstawić na 20 minut (kasza w tym czasie napęcznieje). Następnie dodać cukier waniliowy oraz twaróg, a na końcu ubite białka.
Przygotować warstwę dyniową.
Puree z dyni wymieszać z cukrem, kaszą manną, mąką ziemniaczaną i ubitym jajkiem.
Masę twarogową wyłożyć do tortownicy (26 cm średnicy) wyścielonej papierem do pieczenia (papier może być tylko na spodzie, wtedy brzegi należy posmarować masłem). Na warstwie twarogwej rozłożyć jabłka, a na wierzchu, ostrożnie, łyżka po łyżce, wyłożyć masę dyniową.
Piec w temperaturze 200 st.C przez ok. 50 minut (sprawdzić patyczkiem).
Uwagi:
Puree z dyni można przygotować na dwa sposoby:
1. Dynię obrać, pokroić na kawałeczki i ugotować w małej ilości wody, pod przykryciem. Odcedzić, wystudzić i zmiksować.
2. Dynię wydrążyć, pokroić na części (razem ze skórą), ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i upiec do miękkości (ok. 35 minut) w temperaturze 180 st.C. Ostudzić, oddzielić łyżką miąższ od skórki i zmiksować.
szkoda, że nie mam dostępnej tutaj kaszy manny... totalnie mój smak! <3
OdpowiedzUsuńA "tutaj" to znaczy gdzie ?
UsuńPiękny kawałek pysznego ciasta! Wygląda pysznie i wyobraziłam sobie jego smak..idealne trio:-)
OdpowiedzUsuńPostanowiłam je upiec.
OdpowiedzUsuńAle u mnie w 200 stopniach to sie raczej spali:-)
Jeżeli piekarnik zawsze mocniej piecze niż powinien, to trzeba piec od początku w niższej temperaturze ;-)
Usuń