wtorek, 21 stycznia 2020

Muffiny bananowe z masłem orzechowym



Muffiny z bananami i masłem orzechowym. Bardzo dobre połączenie smaków. Babeczki wychodzą aromatyczne oraz wilgotne w środku. Na wierzchu, jeśli były wcześniej posypane brązowym cukrem, mają chrupiącą skorupkę. Dodam jeszcze, że na drugi dzień są równie dobre, a może nawet lepsze :-)



Składniki:
- 2 i 1/4 szkl. mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szkl. brązowego cukru
- 1/3 szkl. białego cukru
- 2 dojrzałe banany
- 100 g masła orzechowego (z orzeszków ziemnych)
- 2 jajka
- 1/4 szkl. oleju
- 1/2 szkl. mleka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu waniliowego

W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz cukrem białym i brązowym.
W drugiej misce rozgnieść widelcem banany, wymieszać z masłem orzechowym, roztrzepanymi jajkami, olejem i mlekiem.
Przelać do miski z mąką, dodać wanilię i krótko wymieszać (tylko do połączenia się składników).
Ciasto nałożyć do foremek muffinkowych, wyścielonych papilotkami. Wierzch można posypać brązowym cukrem. Piec w temperaturze 180 st.C przez 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz