czwartek, 14 stycznia 2021

Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą

 

Ciastka z dodatkiem masła orzechowego i czekolady.  Proste i dosyć szybkie do zrobienia.

A jeżeli macie dostęp do czekoladowych kropelek, to sprawa jest jeszcze prostsza i nie trzeba kroić tabliczki czekolady :-)

 

Składniki:
- 200 g masła
- 200 g masła orzechowego
- 200 g cukru trzcinowego (połowę można zastąpić zwykłym, białym)
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 340 g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 100 g czekolady (mlecznej lub deserowej), pokrojonej na ok. półcentymetrowe kawałeczki



Składniki ogrzać do temperatury pokojowej.


Miękkie masło, masło orzechowe i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać jajka, wanilię i ubijać 2-3 minuty. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą, a następnie wsypać do ubitej masy. Krótko zmiksować lub wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec połączyć z pokrojoną czekoladą.


Nabierać po czubatej łyżce masy ciasteczkowej, formować kulki i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, w dość dużych odstępach. Piec w temperaturze 180 st.C przez 12-15 minut (na brzegach ciasteczka powinny być lekko zarumienione).

Uwagi:
Do nabierania masy można użyć łyżki do lodów, wtedy powstaną równe kopułki i nie trzeba już formować kulek.
Z podanej porcji wychodzi ok. 24 dosyć dużych ciastek.

 

1 komentarz:

  1. Wyjątkowo udane ciastka:) Wszystkim wokół przypadły do gustu i następnym razem muszę pomnożyć składniki razy dwa:D Naprawdę są pyszne!

    OdpowiedzUsuń