wtorek, 2 lutego 2021

Bułki do hot dogów

Świetny przepis na bułki do hot dogów (i nie tylko). Mięciutkie, wilgotne i sprężyste zarazem. Po przekrojeniu można w łatwy sposób uformować z nich "korytka" do napełnienia parówkami i innymi dodatkami, bez obawy, że popękają. Bułeczki te można wykorzystać także do zrobienia zwykłych (ale niezwyczajnych) kanapek. Zależnie od tego, do czego chcemy ich użyć, można przed pieczeniem nadać im trochę innego kształtu oraz/lub zmienić ilość i wielkość, pamiętając przy tym o dostosowaniu czasu pieczenia.

 

Składniki:
- 1 op. drożdży instant (7 g) *
- 500 g mąki chlebowej (użyłam T 650)
- 2 płaskie łyżki cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1-1 i 1/4 szkl. ciepłej wody
- 50 g masła, o temp. pokojowej

Mąkę wsypać do miski, wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Wlać 1 szklankę ciepłej wody. Wyrabiać 15-20 minut mikserem z hakiem lub ręcznie. Ciasto ma być gęste i elastyczne, a gdyby wyszło zbyt twarde, czy wręcz suche, należy dolać resztę wody.


Ja zwykle wyrabiam około 10 minut, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Potem robię przerwę i znowu wyrabiam dłuższą chwilę, do pełnych 20 minut (lub coś koło tego ;-).

 
Następnie dodać miękkie masło i wyrabiać, aż dobrze połączy się z ciastem (2-3 minuty).
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45-60 minut (do podwojenia objętości).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę, krótko zagnieść w celu odgazowania i podzielić na 10 równych części. Każdą część dosyć cienko rozwałkować na kształt prostokąta (szerokość nieco większa niż długość parówki, a długość jak wyjdzie). Następnie zwinąć w rulonik.

Końcowe brzegi zlepić, podobnie jak przy robieniu pierogów.

Wałeczek z ciasta kilka razy przetoczyć w tą i z powrotem, w celu wygładzenia miejsca zlepienia.
Tak przygotowane bułeczki układać zlepieniem do dołu, na dużej blasze wyścielonej papierem do pieczenia.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-45 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st.C.
Gdy bułki podwoją swoją objętość, za pomocą ostrego noża zrobić wzdłuż każdej nacięcie na głębokość ok. 7 mm.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut (lub nieco dłużej), na złoty kolor.


Przed krojeniem bułeczki całkowicie wystudzić.

*Zamiast drożdży instant można użyć świeżych (25 g). W takim wypadku należy przygotować z nich tradycyjny rozczyn i dopiero wtedy dodać do reszty składników.

3 komentarze:

  1. Świetnie wyglądają. Będę musiała wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam ostatnio fazę na takie wypieki, muszę wypróbowac Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń