Pulchne, drożdżowe racuchy, z dodatkiem twarogu. Chrupiące z zewnątrz i wilgotne w środku. Można powiedzieć, że to połączenie klasycznych racuchów z oponkami serowymi. I to bardzo dobre połączenie, więc polecam zarówno wielbicielom jednych jak i drugich :-)
Składniki:
- 2 i 1/2 szkl. mąki
- 1 czubata łyżeczka drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 2 szkl. ciepłego mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- odrobina aromatu waniliowego
- 250 g chudego twarogu (typu "klinek")
- tłuszcz do smażenia (u mnie olej)
Jajka i ser ogrzać do temperatury pokojowej.
Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i ciepłym mlekiem, odstawić do wyrośnięcia (30-45 minut).
Do rozczynu dodać jajka, szczyptę soli oraz aromat waniliowy, dokładnie wymieszać. Następnie połączyć ciasto z pokruszonym serem. Ponownie odstawić do wyrośnięcia (na co najmniej 30 minut).
Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć z obu stron na rumiano.
Przed podaniem racuchy posypać cukrem pudrem.
Super😀 moje dzieci będą zachwycone dziękuję za przepis 😀
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że tak właśnie będzie.
UsuńPozdrawiam :-)
Jak zamienić drożdże instant na świeże. Chodzi o ilość.
OdpowiedzUsuńTo będzie ok. 15 g świeżych drożdży.
Usuń