wtorek, 16 lutego 2021

Drożdżowe racuchy z twarogiem

 

Pulchne, drożdżowe racuchy, z dodatkiem twarogu. Chrupiące z zewnątrz i wilgotne w środku. Można powiedzieć, że to połączenie klasycznych racuchów z oponkami serowymi. I to bardzo dobre połączenie, więc polecam zarówno wielbicielom jednych jak i drugich :-)


Składniki:
- 2 i 1/2 szkl. mąki
- 1  czubata łyżeczka drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 2 szkl. ciepłego mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- odrobina aromatu waniliowego
- 250 g chudego twarogu (typu "klinek")

- tłuszcz do smażenia (u mnie olej)



Jajka i ser ogrzać do temperatury pokojowej.


Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i ciepłym mlekiem, odstawić do wyrośnięcia (30-45 minut).


Do rozczynu dodać jajka, szczyptę soli oraz aromat waniliowy, dokładnie wymieszać. Następnie połączyć ciasto z pokruszonym serem. Ponownie odstawić do wyrośnięcia (na co najmniej 30 minut).


Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć z obu stron na rumiano.
Przed podaniem racuchy posypać cukrem pudrem.

 

4 komentarze:

  1. Super😀 moje dzieci będą zachwycone dziękuję za przepis 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że tak właśnie będzie.
      Pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. Jak zamienić drożdże instant na świeże. Chodzi o ilość.

    OdpowiedzUsuń