piątek, 13 października 2023

Harataniec

 

Chyba każdy z Was zna Pleśniaka i nie trzeba go jakoś specjalnie przedstawiać, a ciasto Harataniec to taki serowy Pleśniak (swoją drogą jedna nazwa lepsza od drugiej ;-) Składa się z trzech warstw startego ciasta kruchego (w tym jednej kakaowej), warstwy dżemu, pianki i masy serowej. Jak dla mnie obydwie wersje są bardzo dobre :-)

 

Ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki kakao

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder posiekać z masłem. Dodać żółtka, śmietanę i zgnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 części - do jednej z nich dodać kakao. Wszystkie części ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok. 30 minut.

Masa serowa:

- 100 g masła (o temp. pokojowej)
- 1 szkl. cukru pudru
- 4 żółtka
- 700 g zmielonego sera białego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- odrobina aromatu waniliowego

Piana:
- 6 białek
- 6 łyżek cukru
- 1 kisiel o smaku wiśniowym (lub innym) albo 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
- dżem wiśniowy

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać ser, mąkę ziemniaczaną i aromat. Zmiksować.
Zmrożone ciasto jasne zetrzeć na tarce o dużych oczkach, równomiernie rozprowadzić na blaszce (24 x 36 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto docisnąć do spodu i posmarować dżemem wiśniowym. Następnie zetrzeć ciasto kakaowe i posypać nim warstwę dżemu. Na ciasto kakaowe wylać przygotowaną wcześniej masę serową.
Białka ubić, po czym stopniowo dodawać cukier, nadal ubijając. Na koniec wsypać kisiel lub mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować. Pianę wyłożyć na masę serową. Wierzch posypać pozostałym, startym ciastem (jasnym).
Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec około 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz