Sernik gotowany, przekładany herbatnikami. Wersja bez pieczenia, czyli w sam raz na gorące dni. Prosty, dosyć szybki do zrobienia (nie licząc czasu oczekiwania) i bardzo smaczny.
Masa serowa:
- 150 g masła
- 180 g cukru
- 1 op. cukru z wanilią
- 1000 g twarogu (trzykrotnie zmielonego)
- 4 jajka
- 2 op. budyniu o smaku śmietankowym
- 200 ml mleka
- 300 g herbatników
Polewa:
- 200 g czekolady mlecznej
- 100 ml śmietanki 30%
Blachę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużym garnku rozpuścić masło. Dodać cukier, cukier z wanilią i dokładnie wymieszać. Do garnka przełożyć twaróg, jajka i energicznie mieszać rózgą do połączenia składników. Ciągle mieszając gotować do momentu, aż masa serowa będzie gorąca.
Budynie rozmieszać w mleku i dodać je do gorącej masy serowej. Cały czas mieszając, krótko gotować, aż masa nabierze konsystencji budyniu.
Dno formy wyłożyć herbatnikami i wylać na nie połowę ciepłej masy serowej. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać resztę masy i przykryć pozostałymi herbatnikami.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Przełożyć ją do garnuszka razem ze śmietanką i podgrzewać mieszając, do rozpuszczenia czekolady. Polewę wylać na wierzch sernika. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej kilka godzin.
Na podstawie przepisu ze strony Dr.Oetker.
Uwielbiam serniki, a ten wygląda zachęcająco.
OdpowiedzUsuńLubię takie proste przepisy :)
OdpowiedzUsuń