czwartek, 29 czerwca 2023

Gotowany sernik na herbatnikach

 
Sernik gotowany, przekładany herbatnikami. Wersja bez pieczenia, czyli w sam raz na gorące dni. Prosty, dosyć szybki do zrobienia (nie licząc czasu oczekiwania) i bardzo smaczny.

 

Masa serowa:
- 150 g     masła
- 180 g     cukru
- 1 op. cukru z wanilią
- 1000 g  twarogu (trzykrotnie zmielonego)
- 4 jajka
- 2 op. budyniu o smaku śmietankowym
- 200 ml mleka
- 300 g herbatników

Polewa:
- 200 g     czekolady mlecznej
- 100 ml śmietanki 30% 



Blachę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 

W dużym garnku rozpuścić masło. Dodać cukier, cukier z wanilią i dokładnie wymieszać. Do garnka przełożyć twaróg, jajka i energicznie mieszać rózgą do połączenia składników. Ciągle mieszając gotować do momentu, aż masa serowa będzie gorąca.
Budynie rozmieszać w mleku i dodać je do gorącej masy serowej. Cały czas mieszając, krótko gotować, aż masa nabierze konsystencji budyniu.
Dno formy wyłożyć herbatnikami i wylać na nie połowę ciepłej masy serowej. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać resztę masy i przykryć pozostałymi herbatnikami.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Przełożyć ją do garnuszka razem ze śmietanką i podgrzewać mieszając, do rozpuszczenia czekolady. Polewę wylać na wierzch sernika. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej kilka godzin.

Na podstawie przepisu ze strony Dr.Oetker.

 

2 komentarze: