sobota, 3 lutego 2024

Oponki na śmietanie

 

Drożdżowe oponki na śmietanie. To kolejny już tego typu przepis na blogu, a zatem jest w czym wybierać i korzystać w te ostatnie dni karnawału :-)

Więcej przepisów na oponki, a także  pączki i faworki można znaleźć tutaj.

 

Składniki:
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- 3 szkl. mąki
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 60 g margaryny (roztopionej) lub 60 ml oleju
- 1 łyżka spirytusu lub octu

Lekko podgrzaną śmietanę wymieszać z pokruszonymi drożdżami, cukrem i cukrem waniliowym - odstawić na ok. 15 minut. Następnie połączyć z pozostałymi składnikami i dokładnie wyrobić (ciasto będzie dosyć luźne). Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm, wykrawać okrągłą foremką lub szklanką kółka, a w środku każdego małe kółeczka. Oponki smażyć w dosyć gorącym oleju z obu stron na rumiano. Osączyć na papierowym ręczniku, a po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

 

1 komentarz: