Proste, ubijane ciasto z dodatkiem cukinii, jabłek i suszonych owoców (orzechy też bardzo tu pasują). Wilgotne, pachnące cynamonem, w sam raz do popołudniowej herbaty.
Uprzedzę, że ciasto jest umiarkowanie słodkie, więc lukier, czy polewa na wierzchu z pewnością nie będą przesadą dla tych, którzy lubią słodkości.
Składniki:
- 700 g mąki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g cukinii (waga po wydrążeniu i ew. obraniu)
- 300 g jabłek (obranych i wydrążonych)
- 3 jajka
- 250 g cukru brązowego (można częściowo zastąpić białym)
- duża szczypta soli
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 200 g masła, roztopionego
- 60 ml mleka
- 200 g owoców suszonych (np. żurawina, rodzynki, morele, a osobiście dodałabym tu jeszcze orzechy)
Przygotowanie:
Mąkę, cynamon, sodę i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.
Przygotowaną cukinię i jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Jajka ubić z cukrem, solą i ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Dodać startą cukinię i jabłka oraz masło (roztopione i przestudzone) razem z mlekiem. Wymieszać, następnie wsypać mieszankę mączną, ponownie wymieszać. Na koniec dodać suszone owoce (te większe pokroić na kawałki). Wszystko razem jeszcze raz wymieszać i przelać do formy (20x30 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 50-55 minut w temperaturze 180 st.C (do suchego patyczka).
Na podstawie tego przepisu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz