piątek, 25 października 2024

Ciasto bajka (z jabłkami)

 
Ciasto o wdzięcznej nazwie bajka. Można znaleźć w internecie co najmniej kilka różnych przepisów na ciasta, które nazywają się tak samo, więc dla rozróżnienia dopisałam, że TA bajka jest z jabłkami :-) A konkretnie to z masą jabłkowo-galaretkową. Do tego krem budyniowy z kajmakiem, a na wierzch bita śmietana posypana startą czekoladą. Bazą tego ciasta jest wilgotny biszkopt, przekrojony na dwa blaty. A wszystko razem tworzy bardzo smakowitą całość.

 

Składniki:


1. Masa jabłkowa:
- 1,5-1,8 kg jabłek (ok. 1 l startych)
- 2 galaretki pomarańczowe
- 1/2 szkl. wody

2. Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szkl. cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki mleka
- 1 i 1/2 szkl. mąki tortowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

3. Krem budyniowo-kajmakowy:
- 200 g masła (temp. pokojowa)
- 1 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 200 g kajmaku


4. Na wierzch:
- 400 ml śmietanki 30%
- 1 śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 kostki mlecznej czekolady 



Przygotowanie:


1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do garnka, podlać wodą i prażyć przez kilka minut. Następnie zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Odstawić do wystygnięcia (zajmie to kilka godzin, więc mamy dużo czasu na przygotowanie pozostałych części ciasta).

2. Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę (można ubić najpierw same białka z cukrem, a potem dodać żółtka). Wlać olej, krótko wymieszać, potem mleko, a na końcu stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia ostrożnie mieszając łyżką. Ciasto przelać do formy (23x33 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 st.C. Studzić przez 10 minut w blaszce, po czym wyjąć na kratkę kuchenną, zdjąć papier i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

3. Z 500 ml mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować z cukrem. Odlane mleko wymieszać z proszkiem budyniowym, wlać na gotujące mleko i ciągle mieszając gotować przez ok. 1 minutę. Odstawić do wystygnięcia w temperaturze pokojowej - od czasu do czasu wymieszać.
Miękkie masło ubić mikserem. Dodawać po łyżce na przemian wystudzony budyń i masę kajmakową, po każdym dodaniu dokładnie miksując.


Wystudzone jabłka z galaretką wstawić do lodówki, aby masa zaczęła lekko tężeć.

Biszkopt przekroić na dwa równe blaty. Jeden włożyć z powrotem do formy, wierzch posmarować połową tężejącej masy jabłkowej. Następnie na warstwę z jabłkami wyłożyć połowę kremu kajmakowego. Na to położyć drugi blat biszkoptu, pozostałą masę jabłkową i krem. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

4. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Wyłożyć na wierzch schłodzonego ciasta i wyrównać. Posypać startą czekoladą. Gotowe ciasto ponownie wstawić do lodówki.

Uwagi:
Tego typu ciasto najlepiej smakuje, kiedy po wyjęciu z lodówki postoi trochę w temperaturze pokojowej, wtedy krem zmięknie i będzie naprawdę "kremowy", a nie twardy. Krojenie natomiast lepiej wykonać na zimno, kiedy krem jest jeszcze zwarty.


2 komentarze:

  1. Wygląda świetni i sądząc po składnikach tak samo smakuje. Mam tylko pytanie ile kajmaku do masy dodajesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre pytanie, gdzieś mi umknął kajmak ze składników - już dodaję do przepisu (200 g) :-)

      Usuń