wtorek, 1 kwietnia 2025

Puszyste Grahamki

 

Bułeczki śniadaniowe z dodatkiem mąki 'graham'. Wychodzą naprawdę puszyste, co mi bardzo odpowiada, ale można też odwrócić proporcje i dodać mniej mąki białej, a więcej pełnoziarnistej. Wtedy miąższ będzie bardziej zwarty, o ciemniejszym kolorze, ale za to nasze pieczywo będzie jeszcze zdrowsze :-)

 

 

Składniki:
- 200 g mąki pszennej 'graham' (typ 1850)
- 300 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 250 g wody
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżki oleju

Do miski wsypać obydwie mąki, pośrodku zrobić dołek. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem, wlać do dołka w mące. Odstawić na ok. 10 minut.

Następnie dodać do miski sól oraz olej, po czym wszystko razem wyrabiać około 5 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.

Po tym czasie ciasto podzielić na równe części (ja podzieliłam na 9), z każdej uformować okrągłą bułeczkę, lekko spłaszczyć i położyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane grahamki odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Wyrośnięte bułeczki naciąć, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w 200 st.C.
Upieczone, jeszcze gorące grahamki od razu posmarować zimną wodą (za pomocą pędzelka).

Na podstawie przepisu z tej strony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz