środa, 19 marca 2025

Blok w waflu


Dwa wafle przełożone masą z dodatkiem mleka w proszku i bakalii. Deser ten w smaku najbardziej przypomina tradycyjny blok czekoladowy (stąd moja uproszczona nazwa dla niego :-), ale jednak jest to bardziej wykwintna wersja. Zawiera sporo orzechów i żurawinę (lub rodzynki, zależnie od upodobań), a poza tym ładnie wygląda w takich waflowych "okładkach" :-)

 

 Składniki:
- 250 g margaryny
- 1/2 szkl. mleka (płynnego)
- 1 szkl. cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 2 szkl. mleka w proszku
- 1/2 szkl. żurawiny lub rodzynków
- 1 szkl. orzechów włoskich
- 2 op. herbatników (20 szt.)
- 2 wafle

Margarynę, mleko (płynne), cukier, cukier waniliowy i kakao zagotować. Odstawić z ognia, wsypać mleko w proszku i wymieszać lub zmiksować, aby nie było grudek (gdyby masa zbyt mocno zgęstniała, należy ją trochę podgrzać). Następnie dodać żurawinę, lekko posiekane orzechy i połamane herbatniki. Wszystko razem wymieszać, po czym wyłożyć na wafel, równomiernie rozprowadzić, przykryć drugim waflem, a od góry obciążyć (np. stolnicą, tacą lub deską). Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.

 

 

 Na podstawie pomysłu z tej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz