poniedziałek, 22 października 2007

Lodowiec

A oto kolejny faworyt ze zbioru moich przepisów. Ciasto w sam raz na upały - chłodne , kremowe , ale nie mdłe (głównie dzięki galaretkom) , a poza tym nie trzeba go piec.

Nie pamiętam już , które z poprzednich ciast znikało z talerza tak szybko… I nie ma co się dziwić , bo jest po prostu pyszne :-)


Składniki:
- 30 dag biszkoptów
- 2 galaretki o różnych smakach (np.truskawkowa i pomarańczowa)
- 1 szkl. cukru pudru
- 2-3 łyżeczki budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 5 żółtek
- 1 kostka masła
- 1 szkl. mleka
- ok. 1 łyżka kakao
- ew. owoce na wierzch (np. brzoskwinie)

Odlać troszkę mleka - rozprowadzić budyń, resztę zagotować. Dodać mleko z budyniem i chwilę gotować, aż zgęstnieje. Cukier puder utrzeć z żółtkami, a następnie razem z budyniem gotować na małym ogniu ok. 3 minuty, ciągle mieszając (łatwo przypala się!). Wystudzić. Do utartego masła dodawać przygotowaną masę budyniową. Podzielić na dwie części - do jednej dodać kakao. Jedną galaretkę rozpuścić , przestudzić. Połowę biszkoptów maczać w ciepłej galaretce i układać w tortownicy. Na to wyłożyć masę kakaową , potem drugą połowę biszkoptów maczanych w galaretce i masę jasną. Na wierzchu poukładać owoce (niekoniecznie) i zalać drugą (tężejącą) galaretką.

Uwagi:
Galaretkę do namaczania biszkoptów można sobie podzielić na połowę (najlepiej rozlewając do dwóch jednakowych naczyń), wtedy wiadomo dokładnie ile galaretki możemy zużyć do jednej porcji biszkoptów.

16 komentarzy:

  1. powiedz mi jaką konsystencję powinna mieć masa?

    OdpowiedzUsuń
  2. Masa u mnie zazwyczaj ma konsystencję rzadkiego kremu (prawie lejącą) , ale po schłodzeniu dobrze się ścina.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak przechowywać po wykonaniu? w lodówka czy zamrażalka?

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny deser :) polecam na upalne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ciacho na upalne dni. Budyń ma być bez cukru? Łyżeczki budyniu dać pełniejsze cz płaskie? Kakao gorzkie, ciemne? Tortownica jaka średnica? Odlać troszkę mleka tzn ile? W jakiej ilości rozpuścić pierwszą galaretkę a w jakiej drugą?

    OdpowiedzUsuń
  6. Masło, jajka, mleko mają mieć temoeraturę pokojową, wyjąć je wcześniej? Tortownicę czymś wykładamy? Odnośnie tej galaretki w ktorej maczamy biszkopty jak najwygodzniej będzie ją podzielić w jakich proporcjach? Tej galaretki jak zostanie nie wylewamy na masę ani biszopty? Całą wykorzystamy?

    OdpowiedzUsuń
  7. Budyń bez cukru.
    Łyżeczki z lekkim czubkiem.
    Kakao jakiekolwiek.
    Tortownica ok. 26 cm.
    Mleka odlać tyle, żeby można było rozprowadzić w nim budyń.
    Galaretki zrobić według przepisu na opakowaniu, czyli każdą rozpuścić w 1/2 l wody.
    Jajka i mleko mogą być zimne, bo i tak będą później gotowane, a masło ma być ogrzane.
    Tortownicy niczym nie wyściełamy.
    Galaretkę do maczania biszkoptów dzielimy na połowę. Jeżeli zostanie, to można resztę po prostu wlać na biszkopty, ale ja pod koniec zwykle oszczędzam, żeby mi jej wystarczyło.

    OdpowiedzUsuń
  8. A mogę prosić o dokładną ilośc mleka w jakiej mam rozpuścić budyń? Czyli mogę dać gorzkie ciemne kakao? Jeśli chodzi o owoce mam zamiar dać banany ale mam problem bo zawsze mi podpływaja na wierzch ni jak nie chcą zostać pod galaretką ma Pani na to jakiś sposób:(.

    OdpowiedzUsuń
  9. Około 1/4 szklanki wystarczy.
    Co do kakao, to zależnie od własnych upodobań. Jeżeli używasz zawsze ciemnego, to znaczy, że je lubisz i nie będzie Ci przeszkadzało, jeśli masa wyjdzie intensywnie kakaowa. Niektórzy tego nie lubią. Osobiście kakao daję tylko dla koloru, ciemnego dałabym trochę mniej (ok. 3/4 łyżki).
    U mnie owoce raczej trzymają się spodu. Może dlatego, że zawsze zalewam je ostrożnie, na łyżkę (nie bezpośrednio na ciasto), mocno tężejącą galaretką.

    OdpowiedzUsuń
  10. Czylo moge dodać słodkie kakao np. Puchatek? Czyli owoce zalewać tężejącą galaretką nabirając na lyżkę i tak podlewać do wyczerpania galaretki?

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie znam tego kakao. Jeżeli to coś w rodzaju Nesquicka, to jednak lepsze będzie zwykłe, ciemne.
    Galaretkę można nabierać łyżką albo wylewać prosto z pojemnika, z tym, że nie bezpośrednio na ciasto, a na łyżkę, żeby łagodniej się rozlała po cieście.

    OdpowiedzUsuń
  12. Rozumiem już wszystko Dziękuje za pomoc. A jakiego Pani używa Kakao jeśli mogę spytać?

    OdpowiedzUsuń
  13. Na dzień dzisiejszy jest to Magnetic extra ciemne.

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuje bardzo za pomoc i odpowiedz. Ciacho na pewno wypróbuję. Porywam przepis i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Proszę bardzo :-)
    Jeszcze tylko dodam, że masła ma być 250 g (kiedyś kostka tyle właśnie miała, a to stary przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń