![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjmhXl_Dr1qtRJ-A1theUQfSGyr1NdcRRuYKtsb-sOdVqV_CEhb6P367VO_gMjZubSA4xhRyZy9sfiBE-p-Ja79bsS9687FcvA_arF7Y-od19EIUHxbk-RkihHI7utyAJaS2mYefSY5pOk/s400/Hoagie+rolls-1.jpg)
Podłużne bułeczki, z chrupiącą (ale nie twardą) skórką i miękkim, lekko wilgotnym środkiem. Piekłam je pierwszy raz i już zaliczyłam do grona moich ulubionych :-) Przepis znaleziony na tej stronie, trochę przeze mnie zmodyfikowany.
Składniki:
- 1 szkl. + 2 łyżki ciepłej wody
- 1 i 2/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru (może być mniej)
- 1 i 2/3 łyżki oliwy z oliwek
- 45 dag mąki chlebowej
- 2 i 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach wody, połączyć z resztą składników. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne (jeśli za bardzo się klei - dosypać mąki). Podzielić na 6 kulek i zostawić na 20-30 minut przykryte lekko naoliwioną folią. Następnie każdą kulkę dość cienko rozwałkować i zwinąć jak roladę (końce uformować nieco cieńsze niż środek). Bułki układać na lekko natłuszczonej blasze łączeniem do dołu, w dość dużych odstępach. Zostawić przykryte do wyrośnięcia na 45-90 minut w ciepłym miejscu. Ostrym nożem zrobić wzdłuż każdej bułki nacięcie i lekko spryskać wodą. Piec przez ok. 20 minut w temp. ok. 220 st.C.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiHyxK95Cfu1I9zvQeqrvlQPOOCzUydkQmYAlycYJJQyudeE6A9E2lx9NRI3RXh8nUOpIG7srnMRh9JJhbuvWFqyFzoHyTzY7fc38x3wQIYNsh2TDNpe7iSLlYXoTj22fmVGU_WDZeIeqc/s400/Hoagie+rolls-2.jpg)
Ale napiekłaś przez ten tydzień ,ja muszę dziś nadrobić cały tydzień,bo chodziłam do pracy na popołudnie i z pieczeniem się średnio wyrabiałam tzn upiekłam twój chleb ten co to się tylko miesza z zakwasem
OdpowiedzUsuńA Ty widzę szalałaś na całego i takie wszystko smakowite
Dzięki Margot :-) Ano zaszalałam , ale zdążyłam już trochę poznać Twoje możliwości i wiem , że szybko to nadrobisz ;-)
OdpowiedzUsuńSliczne, jak zawsze Evenko :) Podziwiam!
OdpowiedzUsuńJak zawsze dziękuję , moja wierna komentatorko :-)
OdpowiedzUsuńOj, jak mi milo,ze tak mnie nazwalas :) Dziekuje Evenko :)
OdpowiedzUsuńwidze trzy nowe przepisy z maka chlebowa, co oznacza musza ja kupic"
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :-)
Majanko , ależ nie ma za co :-)
OdpowiedzUsuńCudawianeczko , ostatecznie mogłaby być zwykła pszenna , ale chlebowa jest lepsza ;-)
zatem jutro wybieram sie na zakupy i pewnie sobie kupie! :-)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio kupuję mąkę chlebową częściej niż zwykłą ;-)
OdpowiedzUsuń