sobota, 1 marca 2008

Hoagie Rolls



Podłużne bułeczki, z chrupiącą (ale nie twardą) skórką i miękkim, lekko wilgotnym środkiem. Piekłam je pierwszy raz i już zaliczyłam do grona moich ulubionych :-) Przepis znaleziony na tej stronie, trochę przeze mnie zmodyfikowany.



 
Składniki:

- 1 szkl. + 2 łyżki ciepłej wody

- 1 i 2/3 łyżeczki soli

- 1 łyżka cukru (może być mniej)

- 1 i 2/3 łyżki oliwy z oliwek

- 45 dag mąki chlebowej

- 2 i 1/2 łyżeczki drożdży suszonych


Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach wody, połączyć z resztą składników. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne (jeśli za bardzo się klei - dosypać mąki). Podzielić na 6 kulek i zostawić na 20-30 minut przykryte lekko naoliwioną folią. Następnie każdą kulkę dość cienko rozwałkować i zwinąć jak roladę (końce uformować nieco cieńsze niż środek). Bułki układać na lekko natłuszczonej blasze łączeniem do dołu, w dość dużych odstępach. Zostawić przykryte do wyrośnięcia na 45-90 minut w ciepłym miejscu. Ostrym nożem zrobić wzdłuż każdej bułki nacięcie i lekko spryskać wodą. Piec przez ok. 20 minut w temp. ok. 220 st.C.


9 komentarzy:

  1. Ale napiekłaś przez ten tydzień ,ja muszę dziś nadrobić cały tydzień,bo chodziłam do pracy na popołudnie i z pieczeniem się średnio wyrabiałam tzn upiekłam twój chleb ten co to się tylko miesza z zakwasem
    A Ty widzę szalałaś na całego i takie wszystko smakowite

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Margot :-) Ano zaszalałam , ale zdążyłam już trochę poznać Twoje możliwości i wiem , że szybko to nadrobisz ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sliczne, jak zawsze Evenko :) Podziwiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zawsze dziękuję , moja wierna komentatorko :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, jak mi milo,ze tak mnie nazwalas :) Dziekuje Evenko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. widze trzy nowe przepisy z maka chlebowa, co oznacza musza ja kupic"
    pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Majanko , ależ nie ma za co :-)

    Cudawianeczko , ostatecznie mogłaby być zwykła pszenna , ale chlebowa jest lepsza ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. zatem jutro wybieram sie na zakupy i pewnie sobie kupie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja ostatnio kupuję mąkę chlebową częściej niż zwykłą ;-)

    OdpowiedzUsuń