poniedziałek, 5 maja 2008

Keks na białkach

Ciągle miałam jeszcze w zapasie białka i nadeszła pora , żeby je w końcu do czegoś zużyć. Na stronie kuchni tlenowej znalazłam przepis na keks , więc nie zwlekając dłużej , wzięłam się do roboty. Wyszedł smaczny , tym bardziej , że sypnęłam do niego sporo bakalii , ale mógł być trochę mniej słodki. Nie zmniejszyłam od razu ilości cukru , bo w niektórych przepisach daje się go nawet więcej i nie przeszkadza mi to , jednak w tym przypadku uznałam , że ciasto wyszło trochę za słodkie - następnym razem dam nie więcej niż półtorej szklanki ;-)

Składniki:
- 8 białek
- 3 szkl. mąki
- 2 szkl. cukru (proponuję dać mniej)
- 25 dag masła
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- bakalie (im więcej , tym lepiej)
- szczypta soli

Masło rozpuścić , wymieszać z olejem. Białka ubić z solą na sztywno , wsypać cukier i cukier waniliowy , ubijać dalej , aż cukier się rozpuści. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ostudzone masło z olejem , a na koniec obsypane mąką bakalie , wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanych tłuszczem dwóch blaszek keksówek i piec ok. 1 godziny w temp. 180 st.C.

6 komentarzy:

  1. Dawno keksa juz nie jadlam, a ten wyglada tak ladnie... Zbieram bialka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Acha! Jakie smakowitości!
    A z tymi białkami to przedziwna sprawa...u mnie nigdy nie zostają... Gdy trafia się przepis na białkach - to potem mam problem, co zrobić z pozostałymi żółtkami. ;-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Evenko, ten keks musi smakowac wysmienicie! :) jeszcze takiego nie robilam, a bardzo lubimy keksy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Iis , no widzisz , jak można wykorzystać białka ;-) Na początek możesz zrobić z połowy porcji - na jedną blaszkę wystarczą 4 białka.

    Małgoś , dziękuję :-) U mnie jest trochę inaczej , bo jeśli miałyby mi zostać żółtka , to wolę skorzystać z innego przepisu ;-)

    Majanko , my też lubimy keksy , najbardziej takie typowe "cegiełki" ;-) Ten jest trochę inny , ale też dobry.

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest pyszne! zrobilam wlasnie, z dodatkiem suszonych moreli, sliwek, kandyzowanego ananasa i rozdrobnionych migdalow... Ale dalam szkl cukru i mogloby byc i jest wciaz b slodkie, wiec mysle, ze 3/4 szkl byloby w sam raz! Zwlaszcza przy dodatkui suszonych/kandyzowanych owocow

    OdpowiedzUsuń
  6. Aha, przepraszam, troche pokrecilam- dalam poza tym tylko 1 szkl maki i 100 g masla, wiec pewnie dlatego tak proporcjonalnie cukru bylo za duzo;)

    OdpowiedzUsuń